Подразделения на сирийската армия възобновили настъплението в долината Уади Барада западно от Дамаск, съобщи ЕАdaily. Постигнатото примирие на 7 януари издържа само един ден.
Операцията преследва цел за водоснабдяване на сирийската столица. В резултат на диверсия, извършена на 24 декември от ислямистите, сирийската столица се лиши от 80% от източниците на питейна вода. Екстремистите не само взривили магистралния водопровод, но и го замърсили с дизелово гориво.
 

Според съобщение на вестник Al Watan, войската настъпва към градчето Кфар Зейт, служещо за опора на групировката „Джебхат Фатх аш-Шам” (бившата „Джебхат ан-Нусра”). Армията превзела четири селища в района и установила контрол над стратегически височини.
 
В този регион се намират 14 селища, повечето от които са контролирани от въоръжени групировки. Губернаторът на провинцията Аля Ибражим, членовете на много от формированията са готови да сключат споразумение за локално примирие в долината Уади Барад и напълно да прекратят бойните действия. Те обаче са възпрепятствани от „Джебхат ан-Нусра”, върху която не се разпростира действието на примирието от 30 декември 2016 г.
 
Превод и редакция: БЛИЦ