Полша вече много години се провъзгласява за лидер на региона, но точно арогантното й отношение към по-малките й съседи, Германия и Русия, не влизат в сметката, прави това лидерство невъзможно, пише полският експерт Витолд Юраш.

На портала Onet той обяснява, че подобно поведение няма нищо общо с възвишеното и благородното, а тъкмо проявявайки презрение към другите, поляците само лекуват собствените си комплекси... И губят от това.

Когато бяха хакнати интернет акаунтите и електронната поща на ръководителя на кабинета на полския премиер Михал Дворник, всички веднага започнаха да казват, че това е дело на Русия, защото Беларус, с който между другото Дворник имаше разногласия, не е способен на това, въпреки че там ИТ секторът е добре развит, пише Витолд Юраш, полски експерт, ръководител на Центъра за стратегически анализ, в портала Onet.

„Такива предположения ясно показват степента на нашето презрение към беларусите. И има още много такива примери. Абсолютно същият модел - неуважение, пренебрегване и последващо поражение - може да се проследи в отношенията ни с другите съседи “, обяснява той.

Експертът обръща внимание на факта, че вицепремиерът на Полша и лидерът на партия "Право и справедливост" Ярослав Качински, позовавайки се на информация от специалните служби, заяви, че Русия е отговорна за хакерските атаки срещу полските политици.

Преди обаче това съобщение да достигне до обществеността, почти всички коментатори яростно се втурнаха да обвиняват Русия и да я наричат престъпник и игнорираха всякакво участие на Беларус.

„Въпреки това, според цялата информация, която имаме за руските служби, можем да заключим, че ако те действително са получили достъп до електронната поща на ръководителя на кабинета на министър-председателя, те биха предпочели да не разкриват този факт. И биха продължават тайно да шпионират Михаил Дворчик.

На свой ред белоруските служби са известни с по-малко умения и по-голяма склонност да действат „на момента“, отколкото стратегически, но по каква причина повечето коментатори, които все още не разполагат с информация, веднага обвиниха за виновни руснаците “, чуди се той.

Ръководителят на Центъра за стратегически анализ изобщо не смята операцията по прихващане за трудна и по ирония на съдбата, изобщо не е бил необходим Джеймс Бонд, който да извърши тази операция.

„Гореспоменатите на пръв поглед много различни примери са обединени от една обща черта - убеждението на много полски коментатори, че белоруското КГБ в най-добрия случай може да бие опозиционери с палки, но не е способно на никакви що годе умели операции. По-лошото е, че този начин на мислене всъщност не се ограничава до белоруския КГБ, а се отнася до всички беларуси “, обяснява той.

Според експерта обаче не Беларус става жертва в резултат на такова пренебрежително отношение към беларусите от страна на Полша, а Варшава, която никога не излиза победител на белоруския фронт и постоянно губи вече 25 години от Александър Лукашенко, който въпреки всички прогнози все още е лидер на страната.

„Въпреки това е напълно възможно най-голямата драма на полската политика спрямо Беларус да е, че преди да стане президент, Александър Лукашенко е бил директор на държавна ферма, а не лекар, адвокат или друг„ умен човек “.

В противен случай евентуално бихме могли да видим в него нещо повече от просто „колхозник“, който може не само да ни подведе, но и напълно да ни победи, което за нас е просто немислимо “, подчертава той.

Господарското отношение от страна на Варшава не се ограничава само до Минск. И въпреки че Полша се обявява за лидер на региона в продължение на много години, тя все пак не е в състояние да реши належащите си проблеми нито с Литва, нито със съседната Чехия.

Тя презира новия посланик на Чехия, който все още не може да представи акредитивните си писма и да започне мисията си, тъй като полското външно министерство непрекъснато отлага датата.

Но в този случай поне нямаше обида за чешкия посланик, за разлика от германския, на когото беше напомнено от поляците за военното минало на баща му. В случая с чешкия посланик това просто се случи, защото чехите не са достатъчно важни, за да се отнасят с уважение към тях.
„Има немалко примери за такова лордско отношение към съседите.

Най-тъжното обаче е, че това поведение няма нищо общо с нещо възвишено, благородно и елитно. Във външната политика на Полша подобен тон се насърчава главно от хора, които, проявявайки презрение към другите, лекуват само собствените си комплекси. Изводът е, че Полша губи именно поради тази специфична психотерапия “, отбелязва експертът.

„И да, Полша наистина може да бъде лидер в региона. Но за да се случи това, тя трябва да спре да мисли за Лукашенко като за „селяндур“, а за беларусите като хора, които НИЕ трябва да „учим“ на нещо, напр., на демокрация, за чехите като за „пепики“, за литовците като за някаква малка незначителна нация и така нататък, защото в противен случай ще губим не само от руснаците ими немците, но и от всички останали“, резюмира полският експерт Витолд Юращ.