Носителката на тазгодишната престижна "Златна палма" за най-добър филм на кинофестивала в Кан Жустин Трие предизвика политически скандал, след като използва благодарствената си реч за язвителна атака срещу културната политика на френското правителство, пише The Guardian.

Приемайки наградата за съдебната драма Anatomie d'une Chute (Анатомия на едно падение), Трие каза, че „комерсиализацията на културата, подкрепяна от това неолиберално правителство, е в процес на нарушаване на културната изключителност на Франция“.

Тя добави, че без това културно наследство „нямаше да е тук днес“.

В речта си Трие също така критикува френския президент Еманюел Макрон, който миналия месец подписа спорен законопроект, повишаващ възрастта за пенсиониране във Франция от 62 на 64 години – въпреки мащабните протести.

 

 

Трие каза, че нейната страна е "пострадала от исторически протести срещу реформата на пенсионната система", но че "тези протести са били отхвърлени и потиснати по шокиращ начин".

Продукцията на 44-годишната Трие разказва историята на писателка, заподозряна в убийството на съпруга си, с когото живее изолирано в планината. Жената се опитва да докаже невинността си по време на съдебен процес, на който е принуден да присъства и 11-годишният й син

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук