Лидерът на Сръбската радикална партия Войслав Шешел е заявил в телевизионно интервю, че бившият македонски премиер е избягал в Унгария през Сърбия, като е бил охраняван от „сръбски четници“, които са го съпроводили до Хоргош, откъдето е влязъл в Унгария. Това предаде „Макфакс“.

„Най-новата вест е, че нашият брат Никола Груевски от Македония през Сърбия отиде в братска Унгария“, заяви лидерът на сръбските радикали. Шешел каза, че по този начин Груевски е избягнал ареста от както той я нарече „предателската власт на Зоран Заев“.

„Когато се появи на границата го посрещнаха сръбски четници и четнически щикове го охраняваха до Хоргош, а там в 5 часа сутринта на 12 ноември той премина в Унгария“, завърши Шешел. 

Междувременно Гулияш Гергери, министър и началник на кабинета на Унгарският премиер Виктор Орбан заяви днес, че Никола Груевски законно е преминали границата с лична карта, заявявайки, че през Балканите се пътува и с лични карти, уточнява „Фокус“.

Това е неуспешен опит на унгарското правителство да оправдае Груевски, че законно е напуснал Македония, защото той все пак е имал лична карта при себе си, пишат световните медии, като изясняват, че, когато на едно лице е наложена мярка за неотклонение чрез отнемане на задграничния паспорт, това означава, че той не може да мине границата, нито с лична карта нито с паспорт на друга държава, защото на граничния пункт от македонска страна са информирани че лицето няма право да напуска страната.

Това означава, че Груевски е избягал през неохраняван участък от границата, или пък на граничен пункт компетентните органи „са си затворили очите“ и са го пропуснали да мине.

Отнемането на паспорта е мярка, с която се осигурява присъствието на заподозряния или обвиняемия пред съдебните органи, така че ако в такъв случай може да се пътува с лична карта, тогава тази мярка изобщо не би трябвало да съществува, обясняват от македонската медия. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!