Правителството на Унгария заяви пред македонската агенция „Макфакс“, че властите са позволили на Никола Груевски да кандидатства за политически убежище, а с това и да бъде изслушан в централата на Канцеларията за миграция и предоставяне на убежище в Будапеща, защото това е правен въпрос, съобщава "Фокус". 

„Никола Груевски подаде искане за политическо убежище към съответната служба в Унгария. С оглед на факта, че той беше премиер на Македония 10 години, от съображения за сигурност, унгарските власти позволиха на господин Груевски да подаде искането за убежище и да бъде изслушан в седалището на Канцеларията за миграция и предоставяне на убежище в Будапеща, която ще се занимае с процедурата в съгласие с унгарските и международните закони“, гласи отговорът на унгарското правителство на въпросите на „Макфакс“.

От там казват, че Македония е стратегически партньор и важен съюзник на Унгария. Будапеща смята още, че доброто сътрудничество между двете страни е изключително важно за развитието на балканския регион и сигурността на Европа. „Настоящото македонско правителство е партньор на Унгария и затова по никакъв начин не искаме да се намесваме във вътрешните работи на суверенни държави. Освен това смятаме, че разглеждането на искането за убежище на бившия македонски премиер е чисто правен въпрос“, се добавя в съобщението от Будапеща. Накрая в отговора се казва, че в съответствие с унгарските закони, унгарските власти няма да дават повече информация за процедурата на Груевски, докато тя не бъде завършена. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ