Идеята за провеждането на срещата на Г-20 в Хамбург бе на канцлера на ФРГ Ангела Меркел (ХДС), но бе подкрепена и от кмета на северния град Олаф Шолц (ГСДП). Двамата искаха да представят Хамбург като космополитен и свободен град, но сметките им се объркаха. Документи разкриват, че службите са отправили ясни и категорични предупреждения за опасността от ескалиране на насилието – точно както се случи, пише изданието Focus, цитирано от ИА "Фокус".

"Градската среда и силната лява екстремистка сцена превръщат Хамбург в подходящо място за сблъсъци с екстремисти от страната и чужбина“, са предупредили в специален доклад представителите на Федералната служба за защита на Конституцията и Федералната криминална служба. 

В текста се обръща специално внимание на квартал Шванцен. „Този квартал е център на дейност и местонахождение на леви екстремисти/автономисти, които са с добре изградена мрежа в Германия и Европа, и виждат златната възможност да възвърнат репутацията си“. Това ще се случи чрез „масови протести“, се казва още в доклада на службите. 

И в Министерството на вътрешните работи в Берлин са знаели за рисковете. Това е видно от многобройните цитати от политици и експерти преди срещата на върха. Федералният вътрешен министър Томас де Мезиер сам призна, че "оценявам потенциала на насилие в Хамбург до над осем хиляди екстремисти от страната и чужбина". Докато Олаф Шолц даде гаранции за сигурността на гражданите, експертите предупредиха за опасността от ескалацията на насилие. 
„Рисковете са подценени", коментира за изданието Ханс-Герд Яшке, професор по управление на сигурността в Университета по икономика и право в Берлин.