Бившият майор от Въоръжените сили на Украйна Юрий Батурин разказа как е бил унищожен полетът MH17 в небето над Източна Украйна на 17 юли 2014 година. Откровеното интервю на бившия военен е публикувано от тв „Звезда“. 
Изданието съобщава, че Батурин в момента на катастрофата на пътническия самолет е заемал длъжността началник командния пункт на войнска част А-1215 на зенитно-ракетните войски под Харков. В съдбовния ден Батурин е следил въздушната обстановка в региона. По думите му, той лично е видял как Boeing-ът е изчезнал от радарите.

Батурин отбелязва, че по незнайни причини Украйна не е била забранила полетите на пътническите самолети над зоната на военни действия. Затова прелитащите над Донбас самолети неволно са привличали вниманието. „Внимание се обръщаше на всички самолети, които летяха над зоната на военните действия, защото, според мен, това е глупост. А внимание обръщахме точно в момента, когато самолетът изчезна от индикаторите. Имаше отметка – нямаше отметка. Това привлича вниманието“, казва той.

По думите на Батурин няколко дни след катастрофата в командния пункт до Харков е пристигнала колона. Пристигналите военни се занимавали с прехвърлянето на техника на 156-тия зенитно-ракетен полк в района на село Зарощенское. В състава на тази техника, която е била пребазирана от военните, е имало и ЗРК „Бук“.

Батурин поясни, че той е съпоставил фактите и е разбрал, че самолетът е изчезнал от радарите именно „в зоната на действие на управляемата ракета на зенитно-ракетния комплекс „Бук“ в зоната на действията, в която влиза точката на „село Зарощенское““. Той отбелязва, че за придвижването на колоната са му разказали самите наемници, превозващи техниката. 

„Там наемниците са едни такива (удря на дърво). Ходиш с тях вечерта, разговаряш: Момчета, какво превозвате? Къде сте били, какво сте видели, какво сте чули? Ами докарахме бук. Откъде? Оттам. Леле, колко е интересно!“, разказва Батурин.

Показанията на Батурин съвпадат със сведенията, получени от компанията „Алмаз-Антей“. Компанията представи опровержение на данните на разследването за катастрофата на MH-17: Стреляли са от територията на ВСУ.

„Алмаз-Антей“ е провела няколко експеримента във връзка с катастрофата на MH17. Всичките те доказват, че ракетата е била изстреляна от посока Зарощенско, контролирано от украинската армия, заявиха от концерна в края на септември 2016 година.

Освен това, от концерна подчертаха, че международната група за разследване на катастрофата не притежава технически потвърждения за своята версия.  

От „Алмаз-Антей“ напомниха, че именно от територия на Зарощенское в момента на катастрофата на машината са били дислоцирани украински системи „Бук“.

Превод и редакция: БЛИЦ