Куба определи като лъжливи твърденията на американски медии, че е сключила споразумение с Китай за разполагане на шпионска база на територията си, предадоха световните агенции, съобщава БТА.

"Американският в. "Уолстрийт джърнъл", публикува на 8 юни една напълно лъжлива и необоснована информация, според която съществува споразумение между Куба и Китай в областта на отбраната за разполагане на предполагаема шпионска база", заяви кубинският заместник-министър на външните работи Карлос Фернадес де Косио.

"Куба отхвърля всякакво чуждо военно присъствие в Латинска Америка, в това число и многото американски военни бази и военнослужещи", се допълва в изявлението на заместник-министъра. В него се посочва "подобни клевети (като тези за споразумението с Китай) са често пъти изфабрикувани от чиновниците в САЩ".

Според американското издание, позовало се на неназовани американски източници, тайното споразумение предвижда разполагане на станция за електронно подслушване в Куба, която се намира на около 200 километра от Флорида, където има големи американски военни бази. Според изданието сделката била за няколко милиарда долара, които Китай цял да плати на Куба за строежа на това съоръжение.

Си Ен Ен също съобщи тази новина, като се позова на близки до американското разузнаване източници. Медията каза, че САЩ са научили за тези планове през последните няколко седмици.

Белият дом и Пентагонът определиха медийните информации като неточни.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук