Съд в щата Калифорния, САЩ разпореди на компанията „Монсанто“ да изплати два милиарда долара обезщетение за нанесени вреди на семейна двойка, която твърди, че препарат на компанията е причина за заболяването им от рак, предаде АФП.

Решението е последното от серията съдебни поражения на „Монсанто“, която е собственост на концерна "Байер", относно препарата „Раундъп“. Компанията настоява, че продуктът на основата на глифозат не е свързан със заболявания от рак.

Юридическият екип на семейната двойка определи присъденото обезщетение, като „историческо“, като заяви, че то възлиза общо на 2,055 милиарда долара, след като са добавени малко повече от 55 милиона долара, като компенсаторни щети. 

Решението идва след поредица федерални дела срещу прочутия хербицид Раундъп (Roundup) на агрохимическия гигант Monsanto. 

След Диуейн "Лий" Джонсън, 46-годишен баща на две деца, диагностициран с рак на кръвта - неходжкинов лимфом, който е нелечим - сега друг калифорниец, Едуин Хардъмен, обвинява глифозата, че е допринесъл за неговото раково заболяване от същия тип. 

Този жител на Сонома, северно от Сан Франциско, твърди, че е използвал обилно Раундъп против бурени в имота си още от 1980-те години до 2012 година, изтъкват неговите адвокати. Той подал жалба срещу Monsanto през 2016 година, след като бил диагностициран с рак.

Според жалбата агрохимическият гигант "е знаел или е притежавал елементи, за да знае, че Раундъп има недостатъци и не е сигурен препарат и че може да причини рак или други заболявания или тежки наранявания".
В този федерален съд в Сан Франциско в момента се пренасочват над 760 от общо 9300 жалби срещу Раундъп в САЩ, отбелязва Ройтерс. Германската група Bayer, която купи Monsanto за 62,5 млрд. долара, отрича този хербицид да е опасен за здравето и изтъква, че той е разрешен от регулаторите по света.

Глифозатът е определен като "вероятно канцерогенно вещество" от 2015 година от един от клоновете на Световната здравна организация (СТО), но не и от европейските агенции за безопасност на храните и за безопасност на химическите продукти.

Все по-голям брой организации се борят за неговата забрана, припомня АФП. Франция се ангажира да го забрани до 2021 година.

Припомняме, че учени от Вашингтонския университет заявиха, че широко използваният хербицид глифозат увеличава риска от рак с над 40%, съобщи сайтът MedicalXpress на 17 февруари 2019 г.

Специалистите са направили метаанализ на научни публикации през периода 2011-2018 г., включително на изследвания, обхванали над 54 хил. души, занимаващи се с обработката на растения с пестициди. Оказало се, че глифозат увеличава риска от неходжкинов лимфом с 41%.

Получените данни съвпадат със заключенията на Международната агенция за изследване на рака, която през 2015 г. обяви въпросния хербицид за вероятен канцероген за човека.

Глифозат за пръв път е използван като хербицид през 1974 г. Използването му в селското стопанство рязко се увеличи от средата на първото десетилетие на 21-ви век, когато бе въведена практиката растения да се пръскат хербициди малко преди прибирането на реколтата. В резултат е възможно сега зърнените култури да съдържат повече токсични вещества.