Австрийският канцлер Себастиан Курц е предложил на президента на страната Александър Ван дер Белен да свика възможно най-бързо предсрочни парламентарни избори. "Днес предложих на президента възможно най-скоро в Австрия да се проведат предсрочни избори", съобщи Курц по време на пресконференция. 

Позовавайки се на източници в правителството, от Австрийската агенция по печата, че това може да се случи в средата на юли или през септември тази година. По техни данни в момента в канцлерството се обсъждат варианти за сътрудничество в коалиционното правителство. 

Очаква се по-късно тази вечер изявление да направи президентът Александър ван дер Белен, който може да обяви следващи мерки заради политическата криза.

До извънредната ситуация се стигна след корупционния скандал, който избухна в страната. Видеозаписи, направени тайно, показват как вицеканцлерът Ханс-Кристиан Страхе предлага сделки за милиони евро на жена, която се представя за племенница на руски богаташ. По-късно самият Ханс-Кристиан Страхе, който подаде оставка, уточни, че жената не е рускиня, а гражданка на Латвия. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ