Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова Канада да остане до неговата страна до победата. Призивът Зеленски отправи по време на посещение в канадския парламент, където той говори пред парламентаристите, предаде Асошиейтед прес.

"Москва трябва да загуби веднъж завинаги. И тя ще загуби", подчерта Зеленски. Той допълни, че Канада винаги е била от "светлата страна на историята" в предходни войни и добави, че Канада е помогнала за спасяването на хиляди човешки животи в тази война със своята помощ.

Зеленски също така благодари на канадците за финансовата подкрепа за Украйна и за приютяването на украински бежанци. На няколко пъти той бе аплодиран от парламентаристите, които станаха на крака.

Долари

Преди да произнесе речта си, Зеленски разговаря с премиера на Канада Джъстин Трюдо. След това пред депутатите Трюдо обяви, че Канада предоставя допълнителна помощ за Украйна в размер на 650 канадски долара (482 милиона американски долара) за три години. 

Това е първата визита на Зеленски в Канада, откакто е започнала войната в Украйна през февруари 2022 г. Преди това той говори пред канадския парламент по видеоконферентна връзка, но това беше още в началото на войната.

Трюдо припомни, че Канада е предоставила близо 9 милиарда канадски долара на Украйна (6,7 милиарда долара) по формата на военни, финансова и хуманитарна помощ.

Потекло

След Отава Зеленски ще посети Торонто за среща с бизнесмени и с местната украинска общност. В Канада живеят около 1,4 милиона души от украинско потекло, което е близо 4% от населението. Над 175 000 украинци дойдоха в Канада от началото на войната в Украйна.

Допълнителни 700 000 украинци получиха одобрение да го направят също в рамките на канадска инициатива за временно пренастаняване на бягащите от войната. Тя предвижда и издаване на разрешително за работа за три години, като са предвидени и пътища за получаване на разрешително  постоянно пребиваване и дори гражданство.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук