Президентът на Украйна Владимир Зеленски обеща да освободи град Бахмут в Донецка област и два други ключови украински града от руска окупация. Това стана в негов разговор с американски журналисти, пишат CNN и USA Today.

„Ще деокупираме Бахмут“, каза Зеленски. Президентът също каза, че вярва, че Украйна може да си върне още два града по време на контранастъплението. "Мисля, че ще деокупираме още два града. Няма да ви казвам кои градове, съжалявам. Тъй като имаме план. Много, много комплексен план", добави държавният глава.

Коментирайки как промените във времето ще повлияят на развитието на събитията на фронта, Зеленски подчерта, че украинските войски миналата година са придобили опит в воденето на бойни действия в същите условия и битката няма да спре през зимата.

"Не можем да спрем за зимата. Отговарям: ще направим всичко, за да не спрем през трудните дни през есента с лошо време и зимата", каза президентът.


Миналата седмица украинските въоръжени сили поеха контрола над селата Клещеевка и Андреевка, на 8 км южно от град Бахмут. Този тактически успех ги доближава до пътя Т 05-13, един от основните пътища за снабдяване на нашествениците, подчертава британското разузнаване.

Сега Силите за отбрана продължават щурмовите операции южно от Бахмут. Руснаците се опитват да възстанови загубената позиция в района на Андреевка в Донецка област, но без успех, посочва УНИАН.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук