Терористи от групировката "Ислямска държава" са атакували тази сутрин позиции на правителствените сили в Сирийската пустиня след ракетния удар, който бе нанесен по военното летище Т-4 в източната част на провинция Хомс, съобщи ливанският телевизионен канал "Ал Маядин".

14 бойци са загинали, сред които и иранци, при въздушния удар по сирийската военна база, предаде Франс прес. Според тв канала, който е собственост на шиитската групировка "Хизбула", нападението в района Себаа-Биар е било отблъснато. 

Малко преди това "Ал Маядин" съобщи, че израелските ВВС са извършвали разузнавателни полети в граничното пространство между Сирия и Ливан в момента, когато се нанасял въздушният удар по сирийското военно летище Т-4.

Силите на ПВО на Сирия са поразили и свалили 8 ракети на противника при обстрела на авиобазата в Тайфур, предаде сирийската държавна телемвизия. 

Бунтовници и цивилни започнаха да напускат град Дума, последния бунтовнически бастион край сирийската столица Дамаск, предаде ДПА, като се позова на Сирийския център за наблюдение на правата на човека. Евакуираните от Дума включват бунтовници от Джейш ал Ислам - или Войни на исляма, контролираща досега града, техните семейства, както и техни пленници, които бунтовническата групировка освободи.

Съгласно договорена с посредничеството на Русия сделка хиляди бунтовници ще напуснат безопасно града, намиращ се в анклава Източна Гута, и ще отидат в зона под контрола на опозицията в Северна Сирия. В замяна хиляди хора, които са били в плен на групировката, ще бъдат пуснати. Споразумението за евакуацията от Дума дойде малко след като бе съобщено за предполагаемо химическо нападение на силите на режима по града. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ