Началникът на руския Генерален щаб арм. генерал Валерий Герасимов изнесъл лекция в академията на Генщаба. Между другото той съобщил, че добре проявилите се в бойните действия в Сирия при издигане на по-горни длъжности ще получат „зелена светлина”, пише Газета.Ru.
„Истинската цена на офицера и генерала може да бъде определена само в хода на въоръжената борба. Добрите администратори и стопани не винаги така добре се изявяват на бойните полета” – казал генералът.
 

Герасимов нарекъл сирийския опит „безценен”. Според него, сега вече получилите боен опит командващи войски, началници на щабове и началници на оперативни управления на военните окръзи укрепили армията, направили я силна, както никога в новата история.
 
„На нас са ни нужни истински военачалници във всяка сфера на въоръжената борба. Победата обаче в крайна сметка се кове на земята... Ролята на общовойсковите командири не само не губи своята актуалност, а дори се усилва. На нас ни трябват мислещи, инициативни, волеви и енергични командири... Особено внимание трябва да се обърне на нестандартните способи за водене на бойните действия. Шаблонът и сляпото следване на уставните документи не са допустими на война.”
 
Превод и редакция: БЛИЦ