Между 23 март и 19 април 2020 в Европа са починали 100 000 души повече, отколкото средно за същия период в предишните години. Дали причината е новият коронавирус?


По данни на EuroMomo (European Mortality Monitoring - мониторинг на смъртността в Европа), за последните четири седмици в Европа са починали около 100 000 души повече, отколкото средно за същия период в предишните няколко години, уточнява "Дойче Веле".

EuroMomo следи смъртността в 24 европейски държави. В периода от 23 март до 19 април 2020 година особено се е повишила смъртността в групата на хората над 65 години.

Тенденцията към повече смъртни случаи е тръгнала още в началото на 2020 година. При това трябва да се има предвид, че в края на 2017 и началото на 2018 имаше много тежка грипна вълна. И че числото за ръста на смъртните случаи в Европа сигурно ще се покачи, когато бъдат събрани всички данни, информира сайтът на германската обществено-правна телевизия АРД.

Къде е особено тежко?
Ръстът на смъртните случаи е много различен в различните страни. В някои държави няма никакъв ръст, докато другаде положението сериозно се е влошило - например в държави като Белгия, Франция, Италия и Испания. Особено драматично е положението в Англия. За нарастване на смъртните случаи в групата на над 65-годишните съобщават и от Швейцария. Тамошната Статистическа служба твърди, че това е резултат от пандемията.

Висока е смъртността и в Швеция. Според официалната шведска статистика, през 15-та седмица от годината е бил регистриран рекорден брой починали, като особено засегната е била възрастовата група над 65. Особено се е влошило положението в района на столицата Стокхолм.

Във Франция тежко засегнати са отделни региони. В Париж и околностите смъртността възлиза на 128% спрямо същия период на миналата година, а в част от областта Елзас - дори на 144%. Това съобщава Националният статистически институт.

Без карантината жертвите щяха да са много повече
Ръстът на смъртността може би е индикация за това, че от COVID-19 са починали повече хора, отколкото се знае досега, пише АРД. Във Великобритания например реалният брой на починалите от коронавирус може би е двойно по-висок, писа наскоро "Файнeншъл Таймс". Да не забравяме и това, че без предпазните мерки сигурно щеше да има повече жертви.

В едно изследване на френския Университет за обществено здраве се казва, че едномесечната строга карантина навярно е спасила живота на 60 000 души. АРД посочва, че без строгите мерки в болниците щеше да има недостиг на близо 100 000 интензивни легла, твърдят специалистите.

Според данните на EuroMomo, смъртността в Берлин и германската провинция Хесен не се е покачила. Това са германските региони, обхванати от статистиката.