Ситуацията с трите свалени през последните дни неидентифицирани летящи обекта в Северна Америка има за цел да отклони вниманието на журналистите от разследването на експлозията на газопроводите "Северен поток" и "Северен поток 2".

Такава оценка изрази в Туитър вчера Едуард Сноудън, бивш служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ, съобщават световните медии.

"Иска ми се да са извънземни, но не са извънземни", написа Сноудън, коментирайки ситуацията с неидентифицираните летящи обекти в САЩ и Канада.

Според него "паниката е предизвикана по изкуствен път" и има за цел "да гарантира, че на репортерите, занимаващи се с въпросите на националната сигурност, е възложено да разследват глупостите с въздушните балони, а не бюджета или взривовете на Северен поток".

 

 

Американският разследващ журналист Сиймур Хърш заяви на 8 февруари в своя статия, цитирайки осведомен източник, че взривните устройства под руските газопроводи са били поставени през юни 2022 г. под прикритието на ученията BALTOPS от водолази на ВМС на САЩ с помощта на норвежки специалисти. 

По сведения на Хърш решението за провеждане на операцията е взето от президента на САЩ Джо Байдън след деветмесечни дискусии с представители на администрацията, занимаващи се с въпросите на националната сигурност.

Как САЩ извадиха от строя "Северен поток" - цялото разследване на Сиймур Хърш

Припомняме, че миналата седмица Обединеното командване на въздушно-космическата отбрана на Северна Америка регистрира три "неидентифицирани обекта", два от които бяха свалени от американските военни във въздушното пространство на САЩ и още един над на Канада. 

Беше отбелязано, че и трите обекта са много по-малки от китайския балон, намират се на по-ниска надморска височина и външно не приличат на него.

Последният от тях беше унищожен на 12 февруари над езерото Хурон на границата между Съединените щати и Канада, а останките му вероятно са паднали в канадски териториални води.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук