На руските военни паради на Червения площад в Москва през последните години се обръща малко внимание на скромно изглеждащия противотанков ракетен комплекс 9P157-2 „Хризантема-С“, пишат медии.

Руската армия използва "Хризантема" като отбранително оръжие, но невероятната боеспособност на ракетната система позволява да се осигури ефективна защита както на земята, така и във въздуха.

Може спокойно да се утвърждава, че една бойна машина е способна да унищожава както танкове, бронирани машини и инженерни съоръжения, така и бойни хеликоптери и безпилотни летателни апарати.

Основата на "Хризантема" е бойната машина за пехотата БМП-3, която е оборудвана с радарна станция в милиметровия диапазон, която дава възможност за провеждане на бойни действия при всякакви метеорологични условия.

По данни на руската армия, батарея, състояща се само от три бойни машини Хризантема-С, е в състояние да отблъсне атака на танкова рота от 14 машини, като същевременно унищожи повечето от настъпващите танкове.

Разгръщането на противотанковата ракетна система по правило се извършва на стратегически важни позиции или на главни пътища с цел изпълнение на отбранителни задачи, което дава възможност за ефективно поразяване на вражески бронирани машини, както и за изпълнение на задачи за противовъздушна отбрана срещу цели на малка надморска височина и ниска скорост.

„Хризантема-С“ е оборудвана със свръхзвукови ракети 9M123. Началната скорост е 400 метра в секунда, а максималната може да достигне 1,2 Маха. В съответствие с различни бойни мисии, могат да се използват различни видове ракети за поразяване на целите. Ранната версия на ракетата 9M123 има само лазерно насочване, но последващата модификация - 9M123-2 - позволява насочване чрез лазерни и радарни канали.

Това прави „Хризантема-С“ всесезонен боен комплекс, способен да функционира ефективно дори при димна завеса, създадена от вражеските танкове. По този начин радарната станция с милиметров диапазон ви позволява да откривате и унищожавате цел, дори ако димна бомба е изстреляна от вражески танк.

Ракетата 9M123 е оборудвана с тандемна кумулативна бойна глава (с изключение на версията 9M123F с обемна детонираща бойна глава), благодарение на която е способна да пробие броня с дебелина 1200 mm. Това предполага, че този тип ракети могат да поразят практически всеки модел танкове, които съществуват в света днес.

А ракетата 9M123F, въпреки че не носи тандемна кумулативна бойна глава, притежава заряд с взривна мощност от 9,24 килограма в тротилов еквивалент. Такава маса на заряда е достатъчна, за да доведе до загуба на възможности за движение и дори на боеспособност за настъпващите вражески танкове.

Обхватът на ракетите от серия 9М123 достига шест километра. От двете страни на ракетата има два соплови блока, които осигуряват нейното въртене по време на полет, което повишава точността на попадението. Тъй като последващите модификации на ракетата поддържат комбиниран режим на насочване - в радиолъч и лазерен лъч, "Хризантема-S" може да поразява едновременно две цели.

По този начин, когато се открие струпване на цели, операторът може да изстреля ракета, улавяйки една цел с радарната станция и веднага след това да пусне друга ракета, насочвана от лазерен лъч за да атакува втора цел,. Една "Хризантема" може да носи 16 ракети от серия 9М123. В идеалния случай една ракета може да унищожи една цел.

Процесът на зареждане на ракетната система се извършва автоматично. Бойната машина е в състояние да разгърне ракетната установка и радарната станция с милиметров обхват в условията на продължително движение с висока скорост или в местност с труден терен, например в гъсти храсталаци.

Въпреки това, "Хризантема-С" не е лишена и от недостатъци. Въпреки високата бойна мощ на ракетите 9М123, изстрелването е възможно само във фиксирано положение или на бойна скорост. Бойната скорост на противотанковата ракетна система и подобни видове оръжия е не повече от пет километра в час.

Освен това радарът с милиметров диапазон е податлив на смущения от дървета и храсти. Големият брой бронирани и цивилни превозни средства на бойното поле ще доведе до показване на множество цели на екрана на радара, което изисква от командира на превозното средство и операторите да извършват визуално разузнаване.

От гледна точка на атакуването на въздушни цели също не всичко е гладко. Тъй като ъгълът на издигане е само 20 градуса, ако вражеският хеликоптер е твърде нависоко, ще бъде невъзможно да се унищожи целта.

Освен това ракетите от серия 9М123 не са предназначени за разсейващи бомбардировки от близко разстояние, те се използват само за директно поразяване на целта. И поради податливостта на радарната станция към смущения, противникът може лесно да избегне поражението, като се движи с висока скорост.

Хризантема-С е разработена през 1996 г., за да замени ракетната система Щорм-С от съветската епоха. Но противотанковият комплекс влиза в експлоатация едва през 2004 г. През 2016 г. руската армия модернизира бойната машина, като инсталира нов мерник с лазерен далекомер, радарна система за управление, лазерен канал за насочване, автоматична система за боен контрол и друго оборудване.

Съобщава се обаче, че в момента само 50 „Хризантеми“ са на въоръжение в руската армия, което е леко прискърбно за толкова огромна територия на Русия, като се има предвид бързо променящата се международна ситуация и ниската гъстота на населението.

Основната причина за този факт е твърде високата цена на противотанковата ракетна система. Затова руската армия взе алтернативно решение - модернизация на ракетите 9М123, с които е оборудвана Хризантема-С, до модификацията на 9М123ВМ с цел оборудване с тях на хеликоптерите Ми-28.