5 дни след като социалните служби в Германия отнеха 7-месечното бебе на българско семейство заради подозрения за насилие, днес малката Катерина отново беше в прегръдките на родителите си - за кратко.

Срещата е дългоочаквана - отброили 5 дни, или 120 часа или... 7200 минути или хиляди секунди, за да зърнат детето си, информира БНТ.

"В началото не ни дадоха да я гушнем. Малко по-късно разрешиха. Усмихна ни се. Зарадва се много и тя. На срещата много внимавахме някой да не стъпи накриво", каза Мирена Славова, майка на Катерина.

"Детето е добре. Изглежда добре. Позна ни", добави бащата Георги Славов.
 
Днес родителите на Катерина са получили и подробен протокол от унгарската полиция за претърпяната от тях катастрофа, при която пострада и малката Катерина. Информацията вече е предоставена на адвоката на семейството.

"От болницата в Хамбург ще прегледат детето отново, за да установят дали родителите имат вина, дали са се отнесли грубо или не. Тъй като не е 100 % изяснено всичко. Трябва да се прегледат всички факти. Разбира се, че има надежда. Възможно е нараняванията да са вследствие на раждането или от катастрофата", коментира адвокатът на семейството Рудигер Шулц-Гансен.

Външният министър Екатерина Захариева заяви, че случаят със 7-месечната Катерина се следи от първия момент.

"Във връзка сме с всичките страни, включително и с германските власти за разясняване на казуса. Разбирам и съчувствам на родителите и разбирам, че търсят подкрепа отвсякъде. Мога да ги уверя, че имат подкрепата на българската държава. И работим в интерес на детето и на семейството", заяви министър Захариева.

На 21 януари предстои заседание на съда в Германия, на което може да се реши съдбата на малката Катерина.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ