Изненадващо за мнозина, дясната ръка на вожда на Северна Корея Ким Чен-ун – Ким Йон-чол, не е член на неговото семейство. Въпреки това той е заместник-председател на Централния комитет на севернокорейската работническа партия, пътува с него в Китай и седя до него по време на историческите срещи с президента на Южна Корея, съобщава „Тайм”.
 
Ако САЩ и Северна Корея успеят да постигнат сделка за премахване на ядрените мощности, то със сигурност голяма роля в това ще играе генерал Ким Йон-чол.
 
Роден през 1946 година, той прекарва целия си живот във военна служба. Участвал е в преговорите на най-високо ниво между двете Кореи през 90-те години, ръководител е на охранителния екип за срещата на тогавашните държавни глави на Северна и Южна Корея – Ким Чен-ир и Ким Де-чун, през 2000 година. Участвал е в разговорите между двете страни на ниво генерали и на ниво министерство на отбраната.
 
Въпреки това той е доста противоречива личност. Южна Корея обвинява ген. Ким Йон-чол, че е потопил неин военен кораб през 2010 година, а близки на загиналите 46 моряци го посрещнаха с протести на олимпиадата в Пьонгчанг.
 
Сочен е и за отговорен за обстрелването на южнокорейски остров, където имаше жертви. „Екзекутирайте Ким Йон-чол”, крещяха протестиращи по време на олимпиадата.
 
Генералът стоеше до дъщерята на американския президент Иванка Тръмп по време на церемонията по закриването на олимпиадата.
 
Той изненада всички и с извинението, което поднесе за задържането на южнокорейски журналисти в Пхенян. „Здравейте, аз съм Ким Йон-чол – човека, когото обвинявате за потапянето на „Шеонан”. Беше грешка да пречим на свободните медии да правят снимки”, каза той тогава.
 
Генералът бил в близки отношения с предишния вожда на Северна Корея – Ким Чен-ир. Дори му служител като бодигард. В момента той оглавява служба, която обединява гражданското разузнаване и отдела за връзките между двете Кореи.

Превод и редакция: БЛИЦ