Съперниците в битката за Белия дом Барак Обама и Джон Маккейн вече гласуваха на изборите в Съединените щати.

Кандидатът за президент на Демократическата партия Барак Обама гласува в начално училище в Чикаго. Обама беше придружен от съпругата си Мишел и двете си дъщери - 10-годишната Малия и 7-годишната Саша.

Кандидатът за вицепрезидент на демократите Джо Байдън също гласува в Уилмингтън, щата Делауеър, придружен от възрастната си майка. “Пътуването свършва, но гласуването с дъщерите ми беше много важно за мен“, заяви Обама пред репортери, цитиран от Асошиейтед прес. Ако бъде избран, Обама ще стане първият чернокож президент на Съединените щати. Според последните национални проучвания Обама има преднина пред опонента си Джон Маккейн.

Кандидатът на републиканците за президент в САЩ Джон Маккейн гласува на президентските изборите във Финикс, щата Аризона заедно със съпругата си Синди. Обграден от стотици журналисти Маккейн пренебрегна техните въпроси, сред които “Как спахте?“ и бързо си тръгна от избирателната секция, където прекара едва пет минути.

Кандидатът за вицепрезидент на републиканците Сара Пейлин гласува в град Уасила в щата Аляска, на който е губернатор от 2006 г. Пейлин заяви пред журналистите, че се надява да се събуди като новоизбрания вицепрезидент на САЩ и заедно с Джон Маккейн е готова да работи през преходния период с президента Джордж Буш, чийто мандат изтича на 20 януари 2009 г.


По-рано стана ясно, че Барак Обама печели първата си символична победа. Той поведе на съперника си републиканеца Джон Маккейн след приключване на първото гласуване на президентските избори, проведено в град Диксвил Ноч в щата Ню Хемпшир.
 
Обама спечели с 15 гласа при 6 за Маккейн. Избирателната секция в Диксвил Ноч беше отворена точно в полунощ местно време /7 ч. бълг. време/. По установена от местните жители традиция гласуването на избори в САЩ приключва първо в Диксвил Ноч. Чернокожият кандидат на Демократите печели и във втората избирателна секция в Хартс, където той официално събра 17 гласа срещу само 10 за Маккейн.

Поне 130 млн. американци се очаква да гласуват днес, за да определят наследник на поста на Джордж Буш. /БЛИЦ