Климатолозите съобщават за драстично увеличение на броя на мълниите по света, съобщават световните издания. Всяка година все повече хора умират от удар от мълния.

Например през последната година (2020-2021 г.) в Индия са регистрирани 18,5 милиона удара от мълнии, което е с 34% повече в сравнение с предходния годишен период (2019-2020 г.).

Между март 2020 г. и април 2021 г. общо 1697 души са загинали вследствие на удар от мълния в Индия.

Учени от цял свят се опитват да разберат защо се наблюдава такова значително увеличение на броя на ударите от мълнии и дали това се дължи на човешката дейност.

Изследователите са забелязали, че през последните години температурите на повърхността и нивата на влажност рязко са се повишили. Увеличаването на броя на смъртните случаи вследствие на удар от мълния може да е свързано и с повишаването на температурите, което кара хората да бъдат по-често на открито.

Напоследък учените също влияят на времето, за да подобрят условията на живот. Например в началото на юли 2021 г. учени в ОАЕ се опитаха да използват дронове и електричество, за да предизвикат дъжд, но в крайна сметка предизвикаха тежки наводнения. 

Възможно е, считат някои изследователи, човешката намеса в делата на природата да не доведе до нищо добро, а само да провокира нови катастрофални събития. 

Превод и редакция: БЛИЦ