Властите във Великобритания наложиха забрана за шофиране за срок от шест месеца на български гражданин, който беше заловен с две български фалшиви шофьорски книжки, предават световните осведомителни агенции.

Адвокатът на 31-годишния мъж заяви пред съда: „Това беше глупав и недалновиден опит за избягване на правилата за движение по пътищата. По-добре щеше да вложи парите и времето си, за да тръгне законно на пътя.“

Симеон Ангелов Борисов, от Lisanally Lane в Арма, беше признат за виновен по шест обвинения от градските магистрати, в Съда в Нюри, за притежаване на фалшив документ за самоличност, шофиране без шофьорска книжка, използване на превозно средство без застраховка, измама чрез фалшиво представяне и подаване на фалшива декларация за получаване на удостоверение за осигуряване.

Прокуратурата подчерта, че в 5:30 сутринта на 2 март миналата година полицията спряла Борисов на контролно-пропускателен пункт, докато той шофирал Vauxhall Astra.

Подсъдимият е представил българска шофьорска книжка, която служителите смятат за фалшива поради нейното „лошо качество“. Впоследствие Борисов е арестуван, когато проверките със застрахователната компания показват, че полицата е невалидна в резултат на измама.

Той е бил предаден в Dungannon Custody Suite и докато там е извършено претърсване, в обувката на подсъдимия се намира втора фалшива българска шофьорска книжка.

По време на разпитите Борисов признал, че е купил първата книжка от приятел на негов приятел в Арма за 500 паунда, а втората за 1300 паунда от същото лице, след като се усъмнил в качеството на първата.

Обвиняемият признал, че никога не е полагал шофьорски изпит, но твърди, че е бил информиран, че документите са истински. Когато обаче бил притиснат по този въпрос, Борисов по-късно признал пред полицията, че книжките са фалшиви.

Окръжният съдия Eamonn King отне правото на подсъдимия да шофира за шест месеца и разпореди да плати глоба от £ 450, заедно с таксата на нарушителя от £ 15, в рамките на осем седмици.