Изгорял в атмосферата спътник може да е източник на радиоактивния изотоп рутений-106, чиито следи бяха засечени в Русия и в редица европейски страни, включително и над България. Това гласи материал от проверка на междуведомствената комисия по изясняване на въпроса, цитиран от руските медии.

"Източникът може да е изгорял в атмосферата изкуствен спътник или негови фрагменти, на борда, на когото се намира източник на рутений-106 с висока сумарна активност", се казва в документа. Версията за изгорял в атмосферата спътник като източник на освободения рутений-106 засега се явява приоритетна, съобщи зам.-директорът на Института за безопасно развитие на атомната енергия РАН Рафаел Арутюнян.

"Първата хипотеза за произхода на рутений-106 беше за производство на медицински препарати. "Чистият" рутений-106 за медицински цели в Русия се получава чрез облъчване в специални ядра в ядрения реактор. Максималната активност на получената партия на препарата не надвишава няколко десетки миликюри, а максималната сумарна активност на медицинския рутений-106, произведен в Русия не надвишава едно кюри.

Съответно, медицинските учреждения не могат да се разглеждат като източник на много малка сумарна активност на приетите препарати", заяви Арутюнян. Германското федерално ведомство за защита от радиацията (BfS) по-рано съобщи за повишено съдържание във въздуха на рутений-106 в периода 29 септември - 3 октомври.

Във ведомството отбелязаха, че концентрацията на вещества е била крайно незначителна и не представлява заплаха за здравето на хората, пише Блиц. Германските специалисти изразиха увереност, че причина за повишеното съдържание на рутений-106 не е аварията на която и да е атомна станция. По-късно BfS заявиха, че източник на изотопа може да е едно от предприятията на Южен Урал.

От Росхидромет съобщиха за повишено съдържание на радиоизотопа рутений от 25 септември до 1 октомври в пробите на пунктовете за наблюдение на Аргаяш и Новогорни в Челябинска област. Рутений-106 се ползва за лъчетерапия и може да се отдели при преработка на ядрено гориво. В Росатом отбелязаха, че следи от рутений-106 не са открити в проби на въздуха, взети на територията на Русия, освен на измервателния пункт, разположен в Санкт-Петербург.

По данни на ведомството, предприятията от атомния отрасъл на Русия не могат да се разглеждат като източник на изотопно излъчване. В държавната корпорация съобщиха данните на МААЕ, според които в същия период от време концентрацията на рутений-106 в Румъния е достигнала 145 хил. микробекерела на кубометър, в Италия - 54,3 хил., в Украйна и Словения - 40 хил. и съответно - 37 хил. микробекерела на кубометър.