На оръжейното изложение Partner 2023 в Белград сръбската отбранителна индустрия показа най-новата версия на танка M-84AS2, съобщава Army Recognition.

Танкът М-84 е лицензна версия на Т-72, ​​който се произвеждаше в Югославия. Оригиналният танк претърпява редица модернизации, за да отговори на нуждите на югославската армия. Твърди се, че последният ъпгрейд извежда танка на ново ниво. 

Сдвоените 7,62 и 12,7 мм картечници вече са с дистанционно управление. Те могат да бъдат уволнени от командира на превозното средство.

Специална характеристика на автомобила е подобрената система за управление на огъня и ситуационна осведоменост. Това включва четириканален мерник за стрелба, стабилизиран панорамен мерник и цифров двуосен метеорологичен сензор. Благодарение на това командирът на танка може да проследява и улавя две отделни цели. В допълнение, M-84 е оборудван с редица камери за видеонаблюдение, система за управление на битка и цифрово комуникационно оборудване.

M-84AS2 също получи ново поколение динамична защита, система за предупреждение, която открива лазерно лъчение и автоматични димни гранатомети. 

Мобилността на автомобила също е претърпяла промени. Сега танкът разполага с дизелов двигател с мощност 840 конски сили с пробег 500 км и максимална скорост 60 км/ч. Освен това са актуализирани торсионните греди, амортисьорите и коловозите.

Изданието обобщава, че M-84AS2 е важен крайъгълен камък за сръбската отбранителна индустрия, която се стреми към иновации и стремеж към съвършенство. Разработен преди 2 години, вече е в сръбската армия.

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук