Съединените щати предложили на Белград да постигне договор с Прищина и да признае независимостта на Косово, като в замяна в Сърбия ще бъдат доведени най-големите световни компании, но Белград отхвърлил предложението, пише днес белградският вестник "Блиц".

Специалният пратеник на американския президент за Косово Ричард Гренел заявил неотдавна на Белград и Прищина да постигнат споразумение за взаимно признаване и в замяна да получат "награда в икономически смисъл", организиране на инвестиционна конференция, предаде БТА.

Гренел обещал, че ще призове някои от най-големите световни компании да инвестират в Сърбия, което обаче "очаквано не срещнало одобрение" от страна на Белград, пише "Блиц".


Вестникът прави оценката, че се е стигнало до очевидна промяна на американската тактика за Косово и че сега САЩ, които донеотдавна подкрепяли идеята "косовският възел да се развърже чрез подялба или разграничение", отново поставят условия на Сърбия, което се видяло и по време на посещението на Гренел в Белград.

Президентът на Сърбия Александър Вучич, който се срещна преди десетина дни с Гренел в Белград, каза тогава, че получил "много тежки" послания от Гренел. Вучич не пожела да направи изявления и поискал време да помисли за съдържанието на разговора и за следващите стъпки.

По-късно вестник "Блиц" цитира Вучич да казва че "никой не предлага на Сърбия подялба /на Косово/, никой нищо не ни предлага. Никой не иска да ни даде нещо. Всички искат да видят Сърбия без Косово, а как ще ми украсят това, дали с червена панделка или със синя или зелена, не се интересувам от панделки".

Днес "Блиц" допълва и че с оглед на неразбирателствата между Берлин и Париж Вашингтон иска да изхвърли ЕС от играта и да се заеме с решаването на този въпрос.

Президентът Доналд Тръмп не се интересува от същината, той мисли главно за това колко зрелищно би било споразумението да се подпише във Вашингтон, в Белия дом, защото му трябва спектакъл, казал източник на "Блиц" от дипломатическите кръгове.

Той добавил, че за Тръмп това би било успех в надпреварата за втория мандат и би представлявало това, което за Бил Клинтън беше Дейтънското споразумение за Босна.

Черногорско-приморският митрополит Амфилохие каза снощи, че се "надява в Бог президентът Вучич да не направи това престъпление да предаде Косово и Метохия или да го дели", пише вестник "Данас". Напомняйки, че черногороците вече са се отрекли от Косово и Метохия, той допълни, че "политиците в Сърбия се гневят, когято той изрази по-остро опасенията си".