101-годишната Алис Франк-Сток от Великобритания е разказала за живота на германския политик Адолф Хитлер през 1920-1930 г. в Мюнхен. Според думите на жената, през този период тя е живяла в съседство с фюрера.
Както разказва Сток, Хитлер многократно се връщал у дома, придружен от членове на СС, а веднъж от апартамента му бил изнесен ковчег.

По това време, освободен от затвора след неуспешен опит за държавен преврат, Хитлер живеел в апартамент на Принцрегентенплац, 16 в Мюнхен.

„Живеехме в голяма сграда с няколко входа. Единият водеше до нашия апартамент № 14, другият или до № 13, или до № 15, където живееше Хитлер“, разказва Стоук пред SWNS.

Според нейните думи, веднъж от апартамента на фюрера бил изнесен ковчег, но все още е неизвестно кой се е намирал в него. Жената обаче предполага, че това може да е било тялото на племенницата на Хитлер Хели Раубал, която също е живеела в този дом.

Според Сток, политическите възгледи на Хитлер не са били подкрепени от всички жители на сградата. В същото време тя отбелязва, че никога не е общувала лично с Хитлер, но често го е виждала.

Веднъж съседката на фюрера отишла на опера, но членове на СС не я пуснали на мястото й и заповядали да слeзе две ложи по-надолу.

"Когато завесата беше повдигната, видях правителствена ложа - Хитлер седеше там", казва възрастната жена. Няколко пъти Сток видяла как фюрерът бързо се връща у дома, придружен от членове на СС - тя предполага, че Хитлер често се е плашел, че някой може да се опита да го убие.

Хитлер е живял в този дом до 1934 година. След като фюрерът става канцлер, той се мести, но остава собственик на апартамента и от време на време го посещава.

Превод и редакция: БЛИЦ