Убийството на иранския военен лидер Касем Сюлеймани от американската армия предизвика изблик на възмущение не само в Иран, но и в иракското общество и като цяло в Близкия изток. Много политически и военни съюзници, дори съперници на починалия генерал обявиха, че ще търсят отмъщение за неговата смърт. 


По-специално иракският религиозен и политически лидер Муктад ал Садр обяви възраждането на армията Махди, която е известна с редица успешни атаки срещу американските окупационни сили.

Смъртта на генерал Сюлеймани, който дълги години ръководеше шиитските милиции в Близкия изток, бе критикуван не само от неговите привърженици, но и от скорошни противници. 

Повечето иракски политици в различна степен осъдиха убийството на генерала, но политическият и религиозен активист Муктад ал Садр, известен с антиамериканската си позиция, издаде най-яркото предупреждение. 


Става страшно! Иран отмъщава на САЩ "на подходящото място и в подходящия момент"!

Ал Садр излезе с изявление за възраждането на военната организация на армията Махди в Ирак, която действа срещу американските окупационни сили в Ирак и успешно се бори срещу бойци на "Ислямска държава". 

Според Ал Садр организацията започва отново да се бори и привържениците на движението „трябва да са готови да защитят напълно Ирак“.

„Като ръководител на иракската национална съпротива давам заповед за готовността на моджахедите, особено на армията Махди и бригадата Ал-Яум ал-Мадуд, както и на всички национални организирани групи, които са ни подчинени, така че да бъдат напълно готови да защитават Ирак“, заяви Садр.

Армията Махди е създадена от Муктад ал Садр през 2004 г. като политическа и военна сила за противодействие на американските сили в Ирак. 

През април 2004 г. бойците от армията Махди започват въоръжено въстание срещу окупационните сили, като за кратко време поемат контрола над редица иракски територии. Групата е оглавила десетки атаки и саботажи срещу американски и коалиционни патрули.

Въпреки че групировката често претърпява военни поражения през годините на своето съществуване, САЩ не успяха да постигнат пълната й елиминация. 

Израел вдигна армията си по тревога след убийството на Сюлеймани, а Иран... СНИМКИ 18+

Действията на армията Махди бяха временно прекратени през 2008 г., но организацията отново беше възстановена през 2014 г.

В новия си формат организацията отказа името "Армия Махди", както и борбата срещу американското присъствие. Освен това, след нахлуването на бойците от "Ислямска държава" в Ирак, привържениците на Ал Садр получават оръжия и военна техника от бивши американски военни депа, за кратко време се превръщат от партизанска група в истинска армия.

Според привържениците на организацията в социалните мрежи, възродената армия Махди използва опита от саботажната война 2004-2008 г., както и нови тактики.

„Вече ги победихме веднъж, побеждавахме ги много пъти и сме готови да ги победим отново“, заявиха привържениците на Ал Садр по един от каналите си в Telegram. 

Върховният лидер на Иран обеща "тежко отмъщение" за убийството на Сюлеймани

Привържениците на армията публикуват и множество снимки и видеоклипове на нападения върху американски бронирани превозни средства, придружаващи ги със заплахи за Пентагона и американското политическо ръководство.

Групировката се състои от 10-50 хиляди души, но в случай на конфликт войници от други иракски военни групи, противопоставящи се на САЩ, могат да се присъединят към „армията“. 

Групите на Катаиб-Хизбула и Имам Али също обявиха готовността си да отмъстят за смъртта на Сюлеймани.