Шотландският пенсионер Сирил Кейсби (Cyril Caseby) разказа какво е видял на борда на немския кораб Grille, който е бил използван в частност, в качеството на яхта за фюрера на Третия райх Адолф Хитлер, пише The Courier.


По думите на Кейсби, той е видял кораба Grille през 1945 година във военноморската корабостроителница в Абърдийн, където корабът бил пристигнал от Норвегия.  

Съдът бил конфискуван от британския флот в качеството на репарации за щетите, причинени по време на войната. 

"Видях как корабът влезе в пристанището и как предната част се издраска в кея, малко се и повреди", спомня си шотландецът, който по онова време е бил на 14-15 години.

От кораба тогава се отчупили и няколко дървени отломки, един от които Кейсби е взел със себе си и е съхранявал у дома в течение на 13 години в кутия с чорапи, докато парчето не било изхвърлено от майка му. 

Мъжът признава, че тогава много е искал да се качи на борда на Grille. При това той успял да направи това, докато никой не го е гледал. 

"Успях само да се разходя из палубата и да гледам през илюминаторите, защото всичко беше заключено. Не беше много луксозно, но също така доста неща бяха демонтирани. При това яхтата изглеждаше доста способна да плава в морето", разказва Кейсби.

"Как се чувствах в онзи момент? Бях нервен, защото не трябваше да се намирам там, но осъзнавах и факта, че се разхождам там, където се е разхождал и Хитлер. Това ме караше да се чувствам неудобно", признава пенсионерът. 

Grille е построен през първата половина на 30-те години на миналия век в нацистка Германия. Той е от типа малки военни бързоходни кораби. 

Корабът е бил въоръжен с три 127-милиметрови оръдия и няколко зенитни установки, също е бил пригоден и за борба с морски мини. 

След построяването си обаче корабът предимно е изпълнявал функцията на яхтата на Хитлер. От борда му фюрерът е наблюдавал морски паради, приемал е високопоставени гости. 

По време на Втората световна война корабът е служил като учебен съд, както е бил и щаб квартира на командването на Кригсмарине в Норвегия. 
 
След пленяването му от британския флот Grille няколко години е бил на котва в британско пристанище, след което е продаден на ливански бизнесмен, който е купил кораба от името на тогавашния крал на Египет и Судан Фарук I, който не е искал да бъде свързан с нацистите. 

Но след като съдът е бил подложен на бомбен атентат от диверсанти, монархът губи към него интерес. 

Впоследствие корабът е бил изпратен в Ню Йорк от ливанския бизнесмен, където е служил като историческа забележителност. Нов купувач за кораба така и не се намерил, затова съдът през 1951 година е бил предаден за скрап. 

Превод и редакция: БЛИЦ