Членовете на малка българска общност в южния северно ирландски град Нютаунхамилтън са получили предупреждение от местния съвет, настояващо да се придържат към социалното дистанциране, пише Аrmaghi.

Има съобщения от жители, че приблизително 100 български граждани, които са се заселили в Нютаунхамилтън, напълно пренебрегват правителствените разпоредби през последните дни.Това подтикна един местен съветник да се намеси с надеждата, че те разбират тежестта на ситуацията в момента.

Бяха издадени насоки при избухването на коронавирус Covid-19 за групите да не са по-големи от двама души и да се избегнат всички несъществени пътувания.
Съществува и заплаха от глоби или дори затвор за тези, които упорито игнорират правилата за социално дистанциране.

Съветникът Бара Ó Муири коментира: „Всички през последната седмица са социално изолирани, държат се далеч от съседите си, остават на закрито, доколкото е възможно, не отиват в магазина без сериозна причина.

Но навярно 100 или повече души от българската общност, живееща в Нютаун, изглежда не разбират социалните норми.“

Той добавя: „Когато дойдоха за пръв път тук, те не разбраха за рециклирането веднага, така че може би не разбират и за социалната изолация и колко е важно.“

За да се справи с това, съветникът Ó Муири написа писмо, в което очертава мерките, които ще бъдат наложени от полицията и го преведе на български език, преди да го разпространи около домовете в Нютаун.

„Говорих с по някого от всеки имот и просто им казах, че това е приятелско посещение от местния съветник, за да им кажа„:  не разпространявайте тази болест и не бъдете нейна жертва “, добавя той.

„Много съм доволен от реакцията, която получих, защото им казах:„ Вижте, този път съм аз, следващия път ще бъде полицията. Можете да получите глоба или да бъдете затворен за постоянни нарушения “, така че те нямат извинение вече.“

Съветникът Ó Муири заяви, че във вторник е получил телефонни обаждания от някои групи от местни жители относно поведението на членове на българската общност в местния парк.

Той продължи: „Областният съвет на Нюри, Морн и Даун затвори всички паркове миналата седмица, но имаше хора, които се качиха през оградата, за да влязат.

„Някои от сформираните групи на жителите се свързаха с мен, успяха да накарат полицията да патрулира на смени, но те тръгнаха по улицата към друго място и полицията трябваше да ги следи отново.

„Не можете да играете с котка и мишка с това. Просто исках да им обясня сериозността на ситуацията."

Но едно добро нещо, което излезе от тази криза, е „сближаването на общността, което тя създаде“.

Превод: БЛИЦ