Стотици са задържаните протестиращи в Париж. Пострадалите при масовите демонстрации са десетки. Тазгодишният традиционен марш по случай 1 май в столицата на Франция е един от най-ожесточените, пишат световните агенции. На шествието миналата година се събраха около 1 200 радикални активисти, които направиха редица вандалски прояви. 
 

Днес шествието е по-голямо заради участието и на протестиращите срещу политиките на президента Макрон "жълти жилетки", както и организирана демонстрация в защита на климата, шествие на синдикатите за 1 май.

По последни данни на АФП задържаните са над 200. По-рано днес стана ясно, че охраната за днешните демонстрации са мобилизирани над 7 000 полицаи и жандармеристи.

Стана ясно, че сред пострадалите хора са двама журналисти - на АФП и "Риа Новости". Те са били атакувани от активист от т. нар. "черен блок".

Радикалистите започнаха да хвърлят бомбички, камъни, бутилки и да рушат около 2 часа пред началото на самия марш, което създаде суматоха. От своя страна органите на реда отговарят със сълзотворен газ и гранати с гуми топченца, с които да прекратят вандализма. Полицаите може да прибегнат доводни оръжия.

Полицаите са претърсили хиляди хора за опасни предмети, но въпреки това безчинствата продължават - радикалните активисти използват всичко, което им е под ръка.

На клип в социалните мрежи се вижда как хора с черни дрехи и маски чупят прозорците на паркиран полицейски бус и се опитват да го преобърнат. Изпотрошени са и множество коли. След днес много парижани няма познаят автомобилите си, пишат потребители в социалните мрежи.

Преди да се съберат хората властите в Париж задължиха всички собственици на магазини и заведения по маршрута на шествието да затворят обектите си. Не работят и много метростанции.

Протести има и в други френски градове. 
В Бордо са се събрали около 5 000 души. Толкова са протестиращите и в Нант. Там демонстрациите са мирни. 
В Тулуза и Лион протестите са по-многобройни. Начело на шествията са протестанти с жълти жилетки, следвани от синдикати.