Над 100 хиляди британци са се включили в онлайн кампанията Don't Pay ("Не плащай"), която призовава гражданите да спрат да плащат сметките си за ток и отопление от 1 октомври заради огромната инфлация в страната, предаде Sky News.

Кампанията стартира преди два месеца и е събрала общо около 230 000 души в социалните медии, включително почти 100 000 в Twitter. Уебсайтът на кампанията пък отбеляза рекорден ръст посещения - над 290 000 само през юли.

Основателите на кампанията не желаят да разкриват самоличността си, но в сайта се описват като "група приятели и съмишленици". Финансирането на дейността на групата е от самите основатели, като до момента те са получили дарения в размер на над 21 хиляди паунда. Целта на инициативата е да събере поне един милион британци, които категорично да откажат да плащат комуналните си сметки.

Кризата удари германците, ще оцеляват на консерви и зеленчуци от градината

На фона на енергийната криза в Европа, комуналните сметки във Великобритания скочиха драстично - ако през октомври миналата година средната сума за сметки е била 1277 паунда, то през този октомври се очаква да достигне поне 3582 паунда, а през януари догодина да удари тавана от психологическите 5000.

Доставчиците на комунални услуги вече помолиха гражданите да не обръщат внимание на призивите за неплащане на сметките, тъй като това може да доведе до влошаване на кредитния им рейтинг и пълно спиране на комуналните услуги, пише БГНЕС.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук