Да се каже, че това предизвика истинска сензация в мрежата сред криптозоолозите и любителите на паранормалните явления би било доста трудно, макар видеофактът да е и доста интересен. Просто, както често се случва, свидетелят на странното явление и авторът на видеото е снимал всичко на доста остаряло устройство. Камерата ни показва често критикувания тесен вертикален екран, при това в най-пикантния момент операторът, както изглежда, забравя за снимките и като цяло за своя мобилен телефон, поддавайки се повече на емоциите от видяното. 

Впрочем, този рибар с името Рубен, който в онзи момент е ловил риба със свой приятел в езеро на границата между Тексас и Мексико, може да бъде разбран, защото да се види хуманоид, приличащ на нещо средно между мечка и куче, не се случва всеки ден - неволно и името си може да забравиш. Рибарят, съдейки по всичко, действително е снимал езерото без надеждата, че дори ще хване късметлийски момент от самия риболов. Той дори въобще не си и е помислял, че в същото време на другия бряг вода може да пие загадъчно същество. И онова, което е попаднало в обектива на камерата, докато се е изправяло на задните си крака, е просто чиста случайност. 

Самите рибари са от града Сан Бенито. Предоставяйки доста по-късно записа на редакцията на специализиран сайт "Ужасните истории на Тексас", те не са се надявали на сензационността на своя некачествен материал, а по-скоро на възможността да разкажат за срещата на други хора, да споделят впечатленията си и да разберат, дали някои друг е срещал въпросния хуманоид близо до езерото.  

"Това е доста впечатляващо, когато видиш чудовище, което, при това, хвърляше към нас проницателни погледи: с приятеля ми чувствахме това по кожата си. Според мен това е легендарният саскуоч", разказва Рубен. 

Въпреки това, че записът, както твърдят специалистите, е автентичен, все пак се намериха скептици, които предположиха, че на брега на езерото просто има друг човек, а сцената е фалшифизирана.  

Превод и редакция: БЛИЦ