Мощен взрив избухна в украинския град Днипро, над града се издига стълб от гъст черен дим. 

По-рано оперативното командване на ВСУ "Юг" заяви, че Русия подготвя масиран удар по Украйна, последсвията от който "могат да бъдат продължителни".

Губернаторът на Николаевска област Виталий Ким твърди, че Армията на Русия "е извела в морето корабит с 12 ракети Калибър" и е вдигнала във въдуиха три стратегически ракетоносеца Ту-95".

На 2 декември следобед, след 14:00 часа, в редица източни райони на Украйна е обявена въздушна тревога, съобщава УНИАН. Това са Полтавска, Харковска, Днепропетровска, Запорожка и Херсонска области.

Както се вижда от картата за въздушна тревога, почти всички източни региони "почервеняха". В един от тях съобщава за звуци от експлозии.

„В Днепър се чуват звуци от експлозии“, съобщават кореспондентите на „Суспилний “. Telegram каналът "Днепър сега" съобщи, че първата експлозия е станала в 14:16. По-късно той добави, че от експлозията се е издигнал стълб дим.

По предварителна информация в града действа ПВО.

Кметът на Днепър Борис Филатов написа в канала си в Telegram, че димът, който жителите на града виждат, е резултат от охлаждане на кокс в металургичен завод, а не от експлозия. „Очакваме цялата официална информация от военното управление“, добави той.

Карта на въздушните тревоги в Украйна към 14:25 ч

Въздушно нападение 2 декември 2022 г

Превод и редакция: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук