Според сръбския лидер, техниката вече е на обектите, за това е съобщил Александър Вучич в Букурещ на срещата с лидерите от балканските държави, предава ТАНЮГ, цитиран от "Фокус".

„Ние участваме в този проект, няма никакво съмнение. Започваме работа до няколко дни, техниката вече е по места“. По думите на държавния глава Сърбия развива промишлеността си и в скоро време ще има нужда от повече газ.“А там, където има газ, има и възможност да се развива икономиката“, отбелязва Вучич и добавя, че газопроводът „ще промени енергийната карта на Балканите“. Агенцията за енергетика на Сърбия още на 5 март одобри изграждането на сръбския участък от „Турски поток“, планира се то да започне в началото на април.

Проекта в Сърбия от границата с България до границата с Унгария ще се изпълнява съвместно от "Газпром" и "Сърбиягаз". Вучич заяви по-рано, че страната му е независима и няма да въвежда санкции срещу РФ, ще строи участък от „Турски поток“ на своята територия. Генералният директор на компания „Сърбиягаз“ Душан Баятович също е отбелязал, че сръбската страна е готова да започне изграждането на участъка. Строителството трябва да бъде завършено на 15 декември. Газ ще започне да се доставя до края на април 2020 година. За "Турски поток" Въпросът за възможността газопроводът да стигне до Сърбия беше сред ключовите при преговорите между президентите на РФ Владимир Путин и на Сърбия Александър Вучич на 17 януари.

Руският лидер отбеляза, че Москва има готовност и може да инвестира около 1,4 млрд. щатски долара за развитие на сръбската инфраструктура. По проект сръбският участък трябва да започне от Зайчар на границата с България и да прекоси границата с Унгария при близо до Хоргош. Мощността при входа се очаква да е 13,88 млн. куб. м газ в денонощие, а на изхода на участъка - около 10 млн. куб. м. Проектът "Турски поток" предвижда тръбата да мине по дъното на Черно море до европейската част на Турция, а после към границата с Гърция. Първата връзка ще е за доставка на газ за турския пазар, втората – за снабдяване на държавите от Южна и Юго-Източна Европа. Като потенциални пазари „Газпром“ предвижда Гърция, Италия, България, Сърбия и Унгария.