Руските въоръжени сили ликвидираха повече от две хиляди украински войници и над сто бронирани машини и артилерийски единици в боевете край Балаклея и Изюм. 

Това каза пред журналисти официалният представител на Министерството на отбраната на Руската федерация генерал-лейтенант Игор Конашенков, цитиран от агенците.

„За три дни бяха убити повече от две хиляди украински и чуждестранни бойци, както и над сто единици бронирана техника и артилерия“, каза той.

Руските въоръжени сили унищожиха седем артилерийски взвода на въоръжените сили на Украйна в ДНР. Също така, военните на Руската федерация унищожиха 155-мм гаубица M777 американско производство в района на село Новоселовка Первая.

Заместник-министърът на отбраната Анна Маляр се обърна към украинците с молба да не бързат да се информират взаимно за освобождаването на нови селища от руска окупация.

Даже если ВСУ зашли в город, это не значит, что он уже освобожден – Минобороны - Фото

Маляр пише, че "в момента в мрежата се разпространява много информация за уж освободени селища, която не отговаря на действителността".

Според нея в списъците на уж „освободените“ има населени места, които въоръжените сили на Украйна контролират само частично, и дори такива, чието освобождаване не се планира в близките дни, пише ЛIГА.НОВИНИ.
"Кога можем да кажем, че селището е наше? Когато селището е разчистено и са предприети мерки за стабилизиране от правоприлагащите органи", пише Маляр.

Тя обяснява, че ако въоръжените сили на Украйна са навлезли физически в селището, това само по себе си не означава, че Украйна го „контролира“. За да направите това, трябва да ръководите цяла поредица от "освободителни" събития.

Като пример Маляр цитира Балаклея.

"Преди няколко дни беше съобщено, че войските са влезли в града. Едва днес ние най-накрая поехме контрол над града, взехме всички необходими мерки и издигнахме знамето - което също беше съобщено от Министерството на отбраната и на Въоръжените сили на Украйна“, пише тя.

Маляр отново напомня, че само върховният главнокомандващ (президентът), Министерството на отбраната и Върховното командване (включително Генералния щаб) дават официална информация за настъплението и моли да не се разпространява непроверена информация.

Продължават настъпателните действия на Въоръжените сили на Украйна в Харковско и Южнобужско направление, но информация за техния ход все още няма да бъде публикувана, съобщи Генералният щаб в днешната вечерна сводка.

Към 10 септември сумата на щетите в Украйна от военната агресия на Русия, потвърдена от Световната банка, възлиза на повече от 340 милиарда долара. Това заяви вчера украинският премиер Денис Шмигал в отговор на въпроси по време на годишната конференция "Ялтенска европейска стратегия", предаде Укринформ.

Премиерът на Украйна Шмигал опроверга Путин: Няма резултати при преговорите  с Русия

По думите му верифицираната сума, необходима за възстановяването на страната, е около 105 милиарда долара. "Сумата ще се променя, защото войната продължава, разрушенията за съжаление продължават и очевидно ще се нуждаем от повече", каза той. 

Според него главният източник на средствата за възстановяване на Украйна трябва да бъдат конфискувани активи на Русия, а не само държавният бюджет на Украйна и международната помощ. "Призоваваме да приемат национални законодателства и да се обсъди възможността от изработване на международен договор или законодателство, което да позволи създаването на нова система за сигурност в света, в която агресорът ще разбира, че ще плати за своята непровокирана агресия", заяви Шмигал.

Създадената през 2004 г. конференция "Ялтенска европейска стратегия" за украински и чуждестранни предприемачи има за цел да осигури съдействие за развитието на Украйна и нейните евроинтреграционни стремежи, поясни Укринформ.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук