Украинските въоръжени сили вече контролират левия бряг на река Оскол в Харковска област.

Това съобщават от Управлението за стратегически комуникации на украинските въоръжени сили в Telegram, информира "УНИАН".

"ВСУ са форсирали Оскол. Украйна контролира и левия бряг", се казва в съобщението.

Руските въоръжени сили са унищожили пунктовете, където са базирани чуждестранните наемници от американската ЧВК "Академика" и батальона "Кракен".

Това е съобщил генерал-лейтенант Игор Конашенков, официален представител на руското министерство на отбраната, информират световните издания.

"Освен това бяха поразени 47 артилерийски подразделения, жива сила и военно оборудване на ВСУ в 127 района, включително чуждестранни бази на наемници на американската частна военна компания "Академика" и националистическото формирование "Кракен"," казва той по време на брифинга.

Ударите са нанесени в районите на Краматорск и Николаевка в Донецката народна република, посочва Конашенков.

Украинските отбранителни сили са отблъснали атаките на руските сили в районите на осем населени места, като ракетните войски и артилерията са поразили повече от 20 обекта на противника.

Това е съобщено от Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна във Facebook, информира "Укринформ".

По данни на Генералния щаб, войските на Руската федерация продължават да съсредоточават усилията си върху опитите за пълна окупация на Донецка област, организиране на отбрана и задържане на завзетите територии, както и върху прекъсване на активните действия на украинските отбранителни сили в отделни направления.

Руските сили обстрелват позициите на украинските части по линията на съприкосновение, прегрупират частите си в определени райони, въвеждат резерви и продължават въздушното разузнаване.

Руските войски не спират да атакуват домовете на цивилни граждани и гражданската инфраструктура в нарушение на международното хуманитарно право и законите и обичаите на водене на война.

В рамките на един ден руските военни са нанесли три ракетни и 11 въздушни удара и са извършили над 40 ракетни атаки по обекти в Украйна.

Инфраструктурата на повече от 20 населени места, по-специално Краматорск, Северск, Серебрянка, Дворенка, Камянка, Спорни, Верхнекаменске, Красногоровка, Новомихайловка, Нескучне, Полтавка, Успеновка, Миролюбовка, Беляевка и Високополя, е пострадала от вражеския огън.

Остава заплахата от въздушни и ракетни удари в цяла Украйна.

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук