В администрацията на руския диктатор Владимир Путин, на фона на лек напредък в Донбас, те отново решиха, че могат да „доведат войната в Украйна до победа“ за няколко месеца. Включително - за превземане на Киев.

За това пише УНИАН позовавайки се на два източника, близки до Кремъл и един събеседник директно в президентската администрация на Русия.

Както беше съобщено, „програмата минимум за обявяване на победа“ в Кремъл е окупацията на Донбас, а „програмата-максимум“ е превземането на Киев. Събеседници на журналисти в Кремъл заявиха, че ръководството на Руската федерация не е изоставило идеята за превземане на столицата на Украйна.

"Все пак ще ги вземем (украинците). Най-вероятно всичко ще свърши до есента", казва един от източниците на УНИАН.
Подобни настроения, пише вестникът, се наблюдават не само в Кремъл, но и в ръководството на Единна Русия.

Представители на партията редовно посещават окупираните територии на Украйна. Позицията на ръководството на Министерството на отбраната на Руската федерация по този въпрос все още не е известна, пишат медиите.

За да постигне целта за превземане на Киев, Кремъл може да изпраща масово военнослужещи.

"Засега се бият предимно войници по договор. Те са достатъчни за сравнително бавно напредване (в Украйна). Но ако трябва да се движите по-бързо, можем да използваме наборни военнослужещи. Все пак и това е армия", каза източник от Кремъл, добавяйки че няма обща мобилизация в Руската федерация. Кремъл се страхува да предприеме такава стъпка поради рисковете да загуби рейтинга си.

В същото време Путин се съмнява, че Западът ще продължи мащабната подкрепа за Украйна, като й прехвърля оръжия и финанси.

„Рано или късно Европа ще се умори да помага - това са както пари, така и производство на оръжия, от които самите те се нуждаят повече. По-близо до есента ще трябва да се преговаря (с Русия) за газ и петрол за отоплителния сезон”, изброява „аргументите” един от събеседниците.

"Сега изглежда, че малко се случва на фронта. Че руската армия превзема някои второстепенни населени места. Че има някакви проблеми. Но това усещане се създава, защото украинците не са се предали веднага, както мнозина мислеха.

Да, блицкриг не се получи, видими са някои грешни изчисления. Но това не означава, че войната няма да може да се спечели”, формулира един от събеседниците, близки до администрацията на президента на Руската федерация. Друг източник е убеден, че Руската федерация разполага с повече ресурси от Украйна без западна подкрепа.

Както УНИАН по-рано съобщи, президентът на Украйна Владимир Зеленски е убеден, че украинските защитници са успели да защитят Киев. Според него това все още не е окончателната победа на Украйна.

В същото време кметът на Киев Виталий Кличко не изключи, че окупаторите може да се опитат отново да „превземат Киев за два дни“.


Припомняме, според градските власти от началото на пълномащабната руска инвазия в Киев са пострадали 208 жилищни сгради, 46 училища, 29 детски градини и 1 сиропиталище. Пострадали са и 13 административни сгради, 2 спортни, 5 социални, 17 здравни, 10 културни и 48 обекта на транспортната инфраструктура.

Военният експерт Олег Жданов предупреждава, че Украйна може да се сблъска с трудности при преговорите за оръжия през лятото заради ваканционния сезон за европейските политици, каза той в интервю за UkrLife.

Експертът се съмнява, че "украинският въпрос" ще бъде основен приоритет за някои европейски политици.

"Не забравяйте, че целият свят, с изключение на вас и мен, живее в мирно време. Нямат аларми, ракетни удари, нищо. Не забравяйте, че 1 юни е точно зад ъгъла. И празничният сезон започва в европейската политика.

Има огромен въпрос "Кой ще взема решения? Кой ще седи? Мислите ли, че ще останат за летния период и ще седнат да решават глобални проблеми? Особено при такива лобистки опити, че "да организираме преговори с Русия"? Тук е въпросът“, каза Жданов.

Както УНИАН съобщава, според съобщения в медиите има неформални споразумения между страните от НАТО да се въздържат от доставка на определени видове оръжия на Украйна. Това се дължи на риска от пряка военна конфронтация с Русия, който Алиансът иска да сведе до минимум.

В Мариупол е открит масов гроб с телата на украински войници на територията на бившия стадион "Металург". Това съобщи в петък ръководителят на Републиканското бюро за съдебно-медицинска експертиза към Министерството на здравеопазването на ДНР Дмитрий Калашников.

„Бе открито мястото на погребението на бойци от въоръжените сили на Украйна, загинали около февруари-март тази година“, каза Калашников, цитиран от руски медии.

По думите му почти всички трупове на военнослужещите могат да бъдат идентифицирани в бъдеще, тъй като в дрехите им са открити жетони, на които са написани всички необходими лични данни за войниците.

Освен това Калашников подчерта, че към момента войниците, заедно с доброволци, са успели да изровят повече от 15 тела. Той също така добави, че според очевидци се предполага, че в "масовия гроб" може да има до 40 тела на загинали.

По-рано беше съобщено, че в Мариупол, близо до територията на старото гробище, е открит масов гроб с телата на 300 души.