Напрежението отново расте по бреговете на Днепър. Въоръжените сили на Украйна укрепват позициите си и активизират действията си в региона, съобщават световните издания.

На остров Переяславски (известен още като Казацки) са забелязани две разузнавателни групи от 131-ви батальон на украинските въоръжени сили. Всяка група се е състояла от осем души.

За тези подразделения това е втори опит за десант на острова. Първият опит през нощта е неуспешен поради унищожаването на позицията на минометния екипаж в Олговка, който трябвало да прикрива разузнавателната група.

Въпреки това, след подсилване под формата на допълнителна 120-мм минохвъргачка и подкрепата на артилерийския огън от 406-та бригада от село Томарино, части от 131-ви разузнавателен батальон на ВСУ успешно са достигнали острова.

Съобщава се също, че на запад командването на тактическата група „Гръм“ и 126-а бригада за на украинските въоръжени сили са извършили ротация на предните си групи. Това действие е извършено на четири лодки, изпратени до островите Алешкински и Алексеевски, където в момента се оборудват наблюдателни постове.

Въпреки засилването на действията на украинските въоръжени сили, ситуацията в този район остава същата. Въпреки това се отбелязва, че украинските сили активно укрепват позициите си на левия бряг на Днепър.

В резултат артилерия и минохвъргачки непрекъснато обстрелват руските части. Очевидно украинските въоръжени сили не се отказват от опитите да разположат големи сили на левия бряг на Днепър.

Руската армия е увеличила числеността на корабите в групата в Черно море до 17 единици. Руските сили изведоха в Черно море ракетоносител, който може да носи крилати ракети "Калибър".

"Включително е изведен ракетоносител на бойно дежурство. Това е малък ракетен кораб от проекта "Буян-М", оборудван с до 8 ракети "Калибър". Нивото на ракетна заплаха остава високо", казаха от пресслужбата на Силите за отбрана на Южна Украйна в изявление, информира "УНИАН".

Освен това активността на тактическата авиация на руската армия остава системна. Отбелязва се, че руските сили създават проблеми за цивилното корабоплаване, като хвърлят управляеми бомби в направление на Змийския остров.

Белият дом обмисля да предостави на Украйна ракети GMLRS с касетъчна бойна глава като алтернатива на балистичните ракети ATACMS, съобщават световните издания.

Една от причините за това е позицията на президента на САЩ Джо Байдън, а освен това и относително малкия брой ракети ATACMS в складовете на американската армия.

"Ройтерс" съобщава, че администрацията на Байдън е близо до одобряване на доставката на ракети с касетъчни бойни глави с голям обсег на Киев. Според източници на агенцията, Вашингтон може да изпрати в Киев или ракети ATACMS, или GMLRS. Украйна може да получи и двата вида оръжия от САЩ, но окончателно решение все още не е взето.

Доставката на касетъчни боеприпаси е доста сериозна стъпка за военните действия. Ракетите ATACMS удрят на голямо разстояние и засягат голяма площ.

Ако доставките бъдат одобрени, САЩ вероятно ще предоставят на Киев около 200 ракети от единия или другия тип.

Руските сили събират резерви от дълбините на Русия, за да предотвратят пробив на украинските сили на фронтовата линия.

Това се казва в съобщение на медийната платформа на ВСУ Military Media Center в Telegram.

„Руснаците събират резерви, за да попречат на украинските войски да пробият отбраната им“, се казва в съобщението, информира "УНИАН".

По-специално, според наличната информация, за да избегне пробива на окупационната отбранителна линия, руската армия прегрупира войските между оперативните направления и прехвърля резерви на фронта от дълбочината на руската територия.

В същото време се отбелязва, че руските части са увеличили интензивността на използването на управляеми авиационни бомби, баражиращи боеприпаси "Ланцет" и атакуващи дронове Shahed.

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук