След поредица от неотдавнашни удари, руският Черноморски флот е загубил способността да извършва ефективна морска блокада на Украйна, но все още е в състояние да изстрелва ракети с морско базиране.

Това съобщиха от Министерството на отбраната на Великобритания, информира "УНИАН".

Британското разузнаване твърди, че големите атаки срещу руския флот, кулминирали с унищожаването на щаба на 20 и 22 септември, са били значително по-разрушителни и координирани отколкото предишните в тази война.

Според британски военни експерти, физическите загуби на руския Черноморски флот са „почти със сигурност сериозни, но локализирани“. Тоест руският флот все още е в състояние да патрулира по руското крайбрежие и да обстрелва Украйна с ракети.

„Въпреки това е вероятно способността му да продължи по-широки регионални патрули за сигурност и осъществяване фактическа блокада на украинските пристанища да бъде намалена“, казват британците.

Отбелязва се, че сега Русия има проблеми със защитата на важните си обекти в пристанищата и извършването на планово техническо обслужване на корабите.

"Динамична, дълбока ударна битка е в ход в Черно море. Това вероятно ще принуди Русия да действа реактивно, демонстрирайки, че украинската армия може да подкопае символичната и стратегическа мощ на Кремъл, концентрирана в незаледеното пристанище на Севастопол“, казва британското разузнаване.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук