Връщайки се от едноседмична визита в САЩ и Канада, украинският президент Володимир Зеленски направи неочаквано междинно кацане в източния полски град Люблин, но този път не бе посрещнат от официални лица. Това предаде Франс прес.

Напрежението между Киев и Варшава през последната седмица ескалира, след като Полша удължи ембаргото си върху вноса на украинско зърно, за да защити интересите на земеделците си. В отговор Украйна подаде жалба до Световната търговска организация срещу Полша, Словакия и Унгария, които също запазиха ограниченията срещу Украйна.

Във вторник Володимир Зеленски заяви в ООН, че “някои страни се преструват на солидарни, като непряко подкрепят Русия”. Тези коментари разгневиха Варшава, която привика украинския посланик. След това Полша обяви, че повече няма да доставя нови оръжия на Киев, задоволявайки се с осигуряването на предварително договорени доставки и уверявайки, че иска да се концентрира върху модернизацията на своята армия.

Остри критики към Зеленски отправи и министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки, само броени седмици преди полските парламентарни избори на 15 октомври.

“Искам да кажа на президента Зеленски, че той никога повече не трябва да обижда поляците, както направи онзи ден при участието си в Обединените нации”, каза Моравецки, цитиран от полската осведомителна агенция ПАП.

Предложеният от Украйна план за мир е абсолютно нереалистичен и неизпълним, заяви от своя страна руският министър на външните работи Сергей Лавров по време на пресконференция след речта си пред общото събрание на ООН в Ню Йорк днес.

Според руския първи дипломат предложението на ООН за зърнена сделка не може да бъде прието, тъй като никое от обещанията, дадени на Русия от Запада, не е било изпълнено.

Западът пряко воюва срещу Русия в Украйна. Можете да го наречете както искате, но те се бият срещу нас. Ние го наричаме хибридна война, но това не променя реалността”, добави още Лавров, визирайки финансовата помощ и доставките на оръжия от западните държави.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук