През септември 2023 г. са ВСУ са успяли да постигнат два рекорда за унищожаване на руска техника, като единият от тях значително надхвърля очакванията, съобщава военно-политическият анализатор Александър Коваленко, цитиран от "УНИАН".

Според него, през септември украинските въоръжени сили са унищожили рекордно количество руска артилерия и автомобилна техника.

„През септември беше унищожено рекордно количество руска артилерия, а именно 947 единици. Това се дължи на факта, че при руснаците се ускорява деградацията на контрабатарейната война, в резултат на използването на все по-примитивни и изостанали артилерийски оръжия.

- В допълнение, увеличаването на броя на теглената цевна артилерия с ниска мобилност, намаляване на обсега и точността на стрелба, както и износването на оръдията - всичко това води до толкова високи нива на загуби", отбелязва Коваленко.

Що се отнася до броя на унищожената автомобилна техника на руските войски, експертът казва, че украинските въоръжени сили са успели да поразят 874 единици:

"Повече, отколкото през рекордния март 2022 г., когато руските логистични конвои горяха непрекъснато. И колкото и да е странно, рекордьор сред плацдармовете, където бяха изгорени руски превозни средства, е Запорожка област."

Коваленко добавя също, че не е станало възможно да се постави рекорд за унищожаване на руски РСЗО.

"През септември бяха унищожени 63 от тях, което е вторият резултат за целия период на войната. И тази висока цифра е следствие от липсата на далекобойна артилерия сред руските войски и необходимостта от приближаване на реактивните системи по-близо до бойната линия“, заключава наблюдателят.

Междувременно, стана ясно, че през последните месеци руските войски активно строят укрепления в Курска, Брянска и Белгородска области, граничещи с Украйна. Това следва от данни от орбитални фотографии, съобщава украинското издание "Лига".

Експертът по отбранителни изследвания Брейди Ефрик публикува сравнителен анализ на сателитни снимки и отбеляза неотдавнашната поява на нови укрепления в руските територии в непосредствена близост до границата с Украйна.

В района на Курск нови окопи са изкопани от май до началото на август.

В района на Брянск от началото на юни до средата на август близо до населени места са се появили противотанкови заграждения. През юли и август на територията на Белгородска област се появиха нови укрепления.

Изграждането на такива укрепления може да е доказателство, че Москва се готви да води военни действия на руска територия.

В рамките на 24 часа украинските военни отново нанесоха мощни удари по руските позиции на фронта, като унищожиха противников команден пункт и голямо количество руска артилерия.

Според Генералния щаб на украинските въоръжени сили през денонощието украинската авиация е нанесла 13 удара в райони, където са съсредоточени руски военнослужещи, тяхното въоръжение и техника, информира "УНИАН".

Освен това части на ракетните войски са поразили зенитно-ракетен комплекс, център за управление, склад за боеприпаси и 16 артилерийски оръдия на руската армия.

В същото време през денонощието Русия предприе нова атака срещу Украйна, използвайки около 30 ударни дрона от типа "Шахед-136/131" от южна, югоизточна и северна посока. Украинската противовъздушна отбрана свали 16 от противниковите дронове.

Само за денонощие руските сили са нанесли 8 ракетни и 72 въздушни удара, а също така извършиха 20 атаки с реактивни системи за залпов огън по позиции на украинските войски и цивилни селища. Руските атаки са убили и ранили цивилни. Частни жилища и друга гражданска инфраструктура също са унищожени и повредени.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук