В Русия подпалиха още един наборна комисия. Инцидентът е станал в село Игра в Удмуртия.

Това съобщава Telegram каналът Baza, позовавайки се на свои източници. Сградата на наборната комисия е опожарена през нощта с хвърляне на коктейл Молотов.

В резултат на това е изгоряла прилежаща стая с площ от 9 метра.

При гасенето на огъня на пода са открити фрагменти от бутилка с характерна миризма на запалителна смес. Основната версия на разследването е палеж.

В изгорялото помещение нямало документи - само лични вещи на служителите на комисията.

Както съобщи OBOZREVATEL, в Руската федерация вече са регистрирани над десет случая на палежи на военните бюра. Онзи ден неизвестни хвърлиха две бутилки "коктейли Молотов" в сградата на военния комисариат Щелковски край Москва.

Няколко десетки украински защитници от Змийския остров, които първи поеха тежестта на руските нашественици рано сутринта на 24 февруари, сега са държани в плен на територията на Руската федерация, пише OBOZREVATEL. 

Сред тях е Владислав Задорин от Кировоградска област. Близките не знаят нищо за съдбата му от близо три месеца.

Рано сутринта на 24 февруари руският крайцер „Москва“ се приближи до Змийския остров, където бяха разположени украински граничари и военни. 

Руснаците поискаха защитниците да се предадат. В случай на съпротива им е обещано да бъдат унищожени.

Тогава прозвучала известната фраза „Руски кораб, иди на..й“. След това руснаците откриват огън по острова. Запис на случилото се там прави Владислав Задорин. Вярно, той се оказа кратък, тъй като наблизо прозвучали изстрели и Владислав пада на земята.

Комуникацията с военните на острова била загубена, в началото мнозина вярваха, че защитниците са загинали. Въпреки това, както се оказа малко по-късно, всички 82 военнослужещи, както и 10 моряци от лодката "Сапфир", които се притекоха на помощ, бяха взети в плен.

"Това бяха последните му думи: "Мамо, има обстрел, бяхме обстреляни, много ви обичам." И това е всичко. Тогава му звънях няколко пъти, питайки го какво става там.  И в 14 часа вече нямаше комуникация и никой друг не знаеше нищо Вечерта президентът каза, че Змийският остров  е изтрит от лицето на земята и граничарите са загинали. През нощта се събудих, отидох в страницата във фейсбук на сина ми, а там на снимката му пишеше „Вечна памет". И на 25 февруари ни дойде погребение", разказва майката.

Рано сутринта родителите на Владислав отишли във военната комисия. Посрещнал ги военен комисар. Тогава бащата на граничаря попитал: „Какво чувате за Змийския?“ И той поклатил глава и казал: „Няма никой, дръжте се, той е мъртъв“.

Роднини започнали да идват в къщата при семейството, всички мислели, че младежът е мъртъв.

„Във фейсбук под снимката му пишат, че е умрял. Някой човек пише, казват, може би е жив? Аз също написах: „Моля, не пишете, детето ми трябва да е живо. „Друг пише, че информацията за смъртта му е потвърдена. В техния тренировъчен лагер полковникът каза, че имаме загиналия Владислав Задорин, той вече е подал документи за награждаване на Владислав посмъртно."

Зеленски публикува 13 снимки на загиналите там войници. Но Владислав Задорин не беше сред тях.

Майката отново отишла във военния комисариат при военния комисар и започнала да открива откъде идва информацията за смъртта на сина й. Военната част била разположена близо до острова в село Дачное, руските нашественици също стреляли по него и унищожили там четири къщи.

Но нямало връзка с Дачни, било невъзможно да се стигне до поделението. Военният комисар обаче казал, че информацията за смъртта на Владислав му е потвърдена от служител в социалните мрежи.

„Върнах се вкъщи, а след това обаждане от големия ми син. Той плака много и каза: „Нашият „Бублик“ е жив. „Той има такава позивна. Той казва, че е ходил да гледа руски канали и е видял как Влад слиза от кораба. После го показаха на клип как седи в буса на първа седалка. Там техен военен казва, че ги пращат при мама и тате. После показаха как ги карат в столовата. Тогава няколко от тях дадоха коментари и когато камерата се обърна, видях, че синът ми седи на пейка. Жив е“, плаче майката.

След тези видеоклипове от Севастопол нищо не се знаело за Влад по руските канали. Докто на 9 март позвънили и жена попитала: "Ти майката на Влад Задорин ли е? Той предава, че е жив и здрав. Всички са живи и здрави, само двама са в болницата. Не питайте нищо друго, аз не знам нищо друго."

Близки се притесняват, че съдбата на защитниците от Змийския остров, които първи поеха удара, е забравена. Надяваме се, че това не е така, пише OBOZREVATEL.

Руски медии посетиха освободената територия на завод "Азовстал", където в продължение на месец се укриваха бойците на "Азов", украински военни и цивилни.

Военни анализатори вече признават, че тази спецоперация за блокиране на националистите в металния завод и тяхното предаване ще остане в историята.

Веднага след като последните "азовци" напуснаха територията на завода, кореспондентът Роман Полшаков го разгледа.

"Сега на територията на завода се извършва разминиране. Експлозии се чуват навсякъде. Азовстал е огромна територия, ако вземем предвид бункерите и подземни проходи. Всъщност там вероятно има още един такъв завод", казва кореспондентът. .

Оказа се опасно да се движиш из територията сега, защото много работилници са минирани. Сега в Азовстал работят сапьори.

Военен ни показа огневите точки на "Азов", пише Полшаков. Оказа се, че пътят зад завода се вижда много ясно от тях, така че може да се предположи, че именно от тук са били стреляли националистите.

"Огнева точка или наблюдателен пункт, защото явно е изкуствено усложнено. Имаше един азовец, който наблюдаваше мястото, където влязоха нашите мобилизирани войски", показва военният.

Зад тази точка стоят работилниците, в които се намираха самите националисти. Сега тази зона се разчиства активно.

"И тогава, в следващите работилници, имаше локации на националисти. Там сега всичко е минирано. За да стигнете до там, трябва да изчакате, докато се извърши прочистването", показа Полшаков.

Излизнето на бойци с бяло знаме беше крайната точка в пълното освобождаване на Мариупол от националистите. В същото време Русия подчерта, че по отношение на затворниците ще спазват стриктно международната конвенция. Ранените вече са откарани в лечебни заведения. Напусналите "Азовстал" показаха на журналистите условията на задържането им, като отбелязаха, че са доволни от всичко.

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!