Краткосрочните успехи на руските окупатори в Донбас не са важни, защото Русия в крайна сметка ще загуби войната срещу Украйна.

Това заяви в интервю за The Wall Street Journal началникът на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Кирил Буданов, пише УНИАН.

„Някъде ще успеят, а някъде ще се провалят, но това няма никакво значение, защото Русия в крайна сметка ще загуби, а Украйна ще си върне всичките си временно изгубени територии. Това ще стане със сила – изключително със сила, защото няма как иначе”, подчерта той.

Според Буданов Путин е в абсолютна задънена улица, защото не може да спре войната и не може да я спечели. Буданов отбеляза, че Путин не може да спечели по обективни причини. И за да спре това, „трябва да признае, че Русия изобщо не е силната и велика държава, каквато е искал да я представи“.

Буданов отбеляза, че е поразен от руската глупост.

"От всички опции, които Путин имаше преди началото на войната, той избра най-жестокия и най-лош вариант за себе си. Руските специалисти многократно го предупреждаваха, че този вариант е последният и изисква много внимателна оценка. Имаха много по-добри варианти за него. Сега виждаме резултата“, каза Буданов.

Както съобщи УНИАН, в същото интервю Буданов каза, че Украйна ще се бие, докато всички руски войски не бъдат изгонени от нейна територия. Буданов отбеляза още, че за да ускори контраофанзивата, Украйна спешно се нуждае от ракетни системи със среден и голям обсег, артилерия с голям калибър и щурмови самолети.

На територията на Беларус на отделни полигони са разположени два ракетни батальона от тактическата ракетна система "Точка-У" и един батальон от реактивната система за залпови огньове "Смерч".

Това се казва в съобщение на страницата на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна във Фейсбук.

Отбелязва се, че във Волинско и Полесско направление подразделения на въоръжените сили на Република Беларус (до седем батальона) изпълняват задачи на ротационен принцип за покриване на участък от украинско-белоруската граница.

„Според наличната информация на територията на Република Беларус на отделни полигони са разположени два ракетни дивизиона от тактическата ракетна система „Точка-У“ и дивизия на реактивната система за залпови огньове „Смерч“, се казва в доклада.

Освен това се отбелязва, че в периода от 22 юни до 1 юли в Гомелска област се планира провеждането на тренировъчни лагери с участието на военнослужещи.

„Заплахата от ракетни и бомбени атаки и артилерийски обстрел от територията на Република Беларус не е изчезнала“, се казва в съобщението.

Както е известно, от началото на пълномащабната инвазия на 24 февруари руските войски влязоха в Украйна, включително от Беларус. През април въоръжените сили на Украйна изтласкаха руските войски от северните райони на страната, нашествениците се оттеглиха на територията на Беларус, откъдето бяха преместени на руска територия и след това отново на украинска територия.

От територията на Беларус Руската федерация периодично изстрелва ракети по украински обекти.

Според украинския военен експерт, полковник от запаса Олег Жданов, руският президент Путин принуждава Лукашенко да нанесе удар в посока Луцк-Лвов.

На 10 май началникът на Генералния щаб на белоруските въоръжени сили Виктор Гулевич обяви разполагането на група сили за специални операции на границата с Украйна.

Украинските защитници свалиха вражески БЛА ZALA с помощта на автомат Калашников. Това съобщи в Telegram пресслужбата на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, съобщи Укринформ.

„БПЛА ZALA беше приземен с помощта на АК. 30 куршума от 5.45 - и птичката падна “, се казва в съобщението.

Както съобщи Укринформ, от 24 февруари до 20 май въоръжените сили на Украйна ликвидираха около 28 700 (+200) руски военнослужещи. Също така украинските защитници елиминираха 1263 (+9) вражески танка, 3090 (+27) бойни бронирани машини, 596 (+1) артилерийски системи, 200 (+1) MLRS, 93 (+0) системи за противовъздушна отбрана, самолети - 204 ( +1), хеликоптери - 168 (+1), оперативно-тактически БЛА - 460 (+5), крилати ракети - 103 (+0), кораби / лодки - 13 (+0), превозни средства и цистерни - 2162 (+ 5), специална техника - 43 (+0). Най-големите загуби на руснаци през изминалото денонощие се наблюдават в посока Бахмут.


През юли Украйна ще получи първите 15 самоходни зенитни оръдия Gepard от Германия.

Това стана известно в резултат на разговор между германския министър на отбраната Кристин Ламбрехт и украинския й колега Алексей Резников, пише Spiegel.

Пакетът включва още подкрепа за обучение от Бундесвера, осигуряване на почти 60 000 боеприпаса и доставка на 15 превозни средства през лятото.

„Днес разговарях с украинския си колега Резников и той още веднъж ясно потвърди, че Украйна иска най-бързата доставка на зенитни танкове Gepard от Германия, включително съществуващите 59 000 боеприпаса“, каза Ламбрехт след видео разговор с Резников.


„Гепард е ефективно оръжие, което има и значителен възпиращ ефект – например за защита на критичната инфраструктура“, каза Ламбрехт.

„Сега работим заедно, за да гарантираме, че първите 15 Gepards са готови за действие от средата на юли с напълно обучени екипажи“, каза тя.

Както УНИАН съобщи по-рано, на 12 май стана известно, че процесът на прехвърляне на обещаното от Германия оръжие на Украйна се забавя поради неразбирателство между правителствата на страните. Ставаше дума за зенитните самоходни оръдия Gepard. Тогава точната дата на доставка на Gepard в Украйна не беше наречена.