Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на администрацията на Владимир Зеленски, посочи оръжието, което, под думите му,   може да ускори края на войната и победата на Украйна. 

„Все още имаме нужда от 150-200 танка, около 300 бронирани машини, 100 артилерийски системи, 50-70 реактивни системи за залпов огън, включително американските HIMARS, които Украйна вече има на въоръжение, както и 10-15 противоракетни системи“, каза той в интервю за френската агенция France Press.

Той добави, че Украйна се нуждае от американски ракети ATACMS с обсег до 300 км, тъй като максималният обсег на тези на Украйна едва надвишава 80 км.

„Такива ракети биха ускорили края на войната, като позволят на Украйна да унищожи големи руски военни складове, разположени дълбоко в окупираните райони, които все още са недостъпни“, каза Подоляк.

В разговор с френските журналисти той обеща, че след като са получили ракети с голям обсег, въоръжените сили на Украйна няма да атакуват цели в Руската федерация.

Освен това Подоляк нарече възможните преговори с Москва капитулация. Именно тази фраза французите използваха за заглавието на материала, тъй като сега колективният Запад се опитва да настани Киев на масата за преговори.


 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук