Неуспехът да се помогне на Украйна да победи Руската федерация може да доведе до „свят на тирания и безредици“. Стабилността и просперитетът на целия свят са заложени на карта.

"Резултатът от войната в Украйна ще помогне да се определи курсът на глобалната сигурност в този млад век и ние в Северна Америка нямаме начин да стоим настрана. Стабилността и просперитетът от двете страни на Атлантическия океан са заложени на карта", заяви американският секретар Това каза министърът на отбраната Лойд Остин по време на реч на форум за международна сигурност в Халифакс, пише УНИАН.

Освен това той осъди използването на руско оръжие срещу граждански обекти и инфраструктура.

"Това не са просто пропуски, това не са изключения от правилото. Това са жестокости. Не се заблуждавайте, ние няма да бъдем въвлечени във войната, която Путин избра. Но ние ще подкрепим Украйна, докато тя се бори, за да се защити", каза шефът на Пентагона.

В същото време той посочи, че лидери на други страни могат да вземат пример от Русия.

"Те могат да стигнат до заключението, че получаването на ядрено оръжие ще им даде лиценз за лов и това може да доведе до опасна спирала за разпространение на ядрени оръжия. Цената за установяване на ред след Втората световна война беше твърде висока, имаме задължения за сигурност, които не можем да откажем“, каза Остин.

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук