Когато референдумът, който започна миналата седмица, приключи, провинция Бугенвил в Папуа Нова Гвинея може да се превърне в независима държава, нова държава в света.
Още от кървавата гражданска война през 1998 г. и мирното споразумение, подписано през 2001 г., Бугенвил се бори за постигане на независимост. Сега се провежда референдум за определяне статута на острова и този референдум няма обвързваща сила.

На гражданите ще бъдат предложени два варианта от 23 ноември до 7 декември: придобиване на независимост от Папуа Нова Гвинея или търсене на по-голяма автономия от държавата. Повече от 80 процента от гражданите вече са гласували. Необходимо е споразумение между автономното правителство на Бугенвил и правителството на Папуа Нова Гвинея и след това одобрение от неговия парламент.

Бугенвил е съвкупност от територии, включващи главния остров - Бугенвил, по-малкият остров Баку и околните острови, които са разположени северно от Саломоновите острови и източно от Нова Гвинея. Някои от тях са известни още като Северен Саломон и са били под австралийско управление заедно с Папуа Нова Гвинея. Австралия призна независимостта на Папуа Нова Гвинея през 1975 г., но Бугенвил остава под нейния контрол, въпреки че е културно по-близо до Саломоновите острови.

Превод: БЛИЦ