Изтъкнатият продуцент и носител на два Оскара Бранко Лустиг е починал днес в Загреб на 88 години, съобщават световните осведомителни агенции.

Лустиг е роден в Осиек през 1932 г. Заради еврейския си произход през Втората световна война е бил в концлагерите Аушвиц и Берген-Белзер.

Повечето членове на семейството му са изчезнали в концлагерите из цяла Европа. Неговият опит от лагерите е вграден във филма на Стивън Спилбърг "Списъкът на Шиндлер".

В началото на 50-те години е следвал актьорско майсторство в Театралната академия в Загреб. В кариерата си е участвал в създаването на над 100 хърватски и чуждестранни филма.

През 1983 г. заминава за САЩ. Получил е Оскари за "Списъкът на Шиндлер" на Стивън Спилбърг /1993/ и "Гладиатор" на Ридли Скот /2000/, за който е награден и със Златен глобус.

"Моят номер е А3317. Дълъг е пътят от Аушвиц до тази сцена. Умирайки, те ми оставиха завет - ако оживея, да разказвам какво е било", каза Лустиг, когато получи Оскар за най-добър продуцент за "Списъкът на Шиндлер".

Преди 10 години Лустиг реши да се върне в Хърватия. Тази година той бе обявен за почетен гражданин на Загреб.