Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, призоваваща за "спешни и продължителни хуманитарни паузи и коридори в цялата ивица Газа", след четири неуспешни опита за единна реакция на войната между Израел и "Хамас", съобщава Асошиейтед прес.

Резолюцията беше приета с 12 гласа, като САЩ, Великобритания и Русия се въздържаха.

В окончателната версия на проекторезолюцията формулировката "настоява" бе заменена с "призовава" за хуманитарна пауза. В нея е смекчено също настояването за "незабавно и безусловно освобождаване на всички заложници, държани от "Хамас" и други групировки".

В резолюцията не се споменава прекратяване на огъня, не се споменава и изненадващото нападение на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, при което екстремисти убиха около 1200 души и взеха близо 240 за заложници.

В нея не се споменават също ответните въздушни удари и сухопътната офанзива на Израел в управляваната от "Хамас" ивица Газа, при които според здравното министерство на Газа са загинали над 11 000 палестинци, две трети от които - жени и деца.

Преди гласуването Русия предложи поправка в текста, която призоваваше за трайни хуманитарни паузи, водещи до прекратяване на огъня. Тя обаче беше отхвърлена с 5 на 1 гласа при 9 въздържали се. Според правилата за приемането на дадено предложение, то трябва да бъде подкрепено от най-малко 9 от 15-те страни в Съвета.

В резолюцията се призовава "всички страни да спазват задълженията си съгласно международното право, най-вече по отношение на защитата на цивилното население, особено на децата".

Приетият текст призовава за хуманитарни паузи и коридори в ивицата Газа за "достатъчен брой дни", за да може ООН, Червеният кръст и други хуманитарни организации да имат безпрепятствен достъп да доставят вода, електричество, гориво, храни и медицински консумативи за всички нуждаещи се.

В него се казва, че паузите трябва да дават възможност също за поправянето на ключова инфраструктура, както и за спешни спасителни и възстановителни дейности.

Резолюциите на Съвета за сигурност на ООН са правно обвързващи, но на практика много страни пренебрегват исканията на Съвета за предприемане на действия, отбелязва АП.

Малко по-късно Министерството на външните работи на Израел отхвърли резолюция на Съвета за сигурност на ООН, призоваваща за трайно хуманитарно примирие в ивицата Газа, съобщава "Аарец", цитиран от "Нюз бг".

Израел припомни, че докато Хамас продължава да държи заложници, подобни мерки са неподходящи.

Резолюцията беше разкритикувана и от представителя на Израел в ООН Гилад Ердан. Според него "документът е разкъсан от реалността", а Съветът за сигурност "продължава да игнорира и отказва да осъди или дори да спомене клането, извършено от Хамас на 7 октомври".

"Стратегията на Хамас е умишлено да влоши хуманитарната ситуация в ивицата Газа и да увеличи броя на палестинските жертви, за да принуди ООН и Съвета за сигурност да спрат Израел. Няма да стане. Израел ще продължи да действа, докато Хамас не бъде унищожен и заложниците не бъдат върнати", каза Гилад Ердан.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук