През пролетта на 2018 г. предстои нова кралска сватба - на британския принц Хари и актрисата Мегън Маркъл, след като двамата обявиха вчера официално годежа си.
 
Новината предизвика истинска медийна истерия с множество истории за запознанството на двамата, как се е случило предложението, и разнообразни подробности от връзката им, пише novini.london.
 
Не закъсняха и плановете за бъдещата сватба, макар че все още точна дата не е обявена.
 
CNN Money потърси експерти, които пресмятат колко ще струва специалното събитие на принца и бъдещата му съпруга.
 
Точна сума е трудно да се изчисли, но едно е сигурно - ще бъде скъпо.
 
Според Ейми Дън, организатор на луксозни сватби от Лондон, сумата ще е 6-цифрена, най-малко 500 000 паунда, или 670 000 долара.
 
Като се вземат предвид и разходите за осигуряване на сигурността на събитието обаче, сумата възлиза на милиони.
 
"Традиционно разходите за сватбата се поемат от семейството на булката. В този случай обаче едва ли ще е изцяло", коментира Кейт Уилямс, историк и специалист по кралски протокол.
 
Сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън е подобен прецедент. Повечето разходи за нея са платени от бащата на младоженеца - принц Чарлз. Но и семейството на Кейт е платило значителен дял.
 
Приемът
 
Двойката може да избегне наемането на ресторант, защото може да ползва имот на кралското семейство. Уилям и Кейт имат два приема в Бъкингамския дворец - традиционен обяд за 600 души, чийто домакин е кралица Елизабет II, с официални лица и служители.
 
Вторият прием е бил по-малък, с 300 гости, предимно членове на семействата и близки. За прием с до 500 гости бюджетът би възлязал на 150 000 паунда, пресмята Дън.
 
Роклята
 
Сватбената рокля на Мегън Маркъл вероятно ще е на известен дизайнер, което означава и висока цена. Семейството на Катрин е платило сватбената й рокля на дизайнера Александър Маккуин за големия ден. Цената на роклята не е официално потвърдена.
 
Сигурност
 
Това е най-голямото перо в разходите по сватбата. Сватбата на Уилям и Катрин е охранявана от около 5000 души. По време на празненствата е възникнал спор между градските власти на Лондон и британското министерство на вътрешните работи за това кой трябва да поеме разходите за охрана. Окончателната сметка остава неизвестна, но правителството е предоставило на полицията специална безвъзмездна помощ в размер на 3,6 млн. паунда (4,8 млн. долара), която е платена за извънреден труд на офицерите.
 
Ако Хари и Меган решат да проведат празненства в центъра на Лондон, разходите ще са сериозни.
 
"Ситуацията се е променила спрямо тази при предишната кралска сватба, което ще наложи още по-строги мерки за сигурност", коментира Дън, имайки предвид серията от терористични актове в последните години.
 
Тъй като принц Хари е едва пети в реда за наследяване на британския трон, той може да има повече свобода в избора на място за празненствата.
 
Разход за икономиката
 
В деня на сватбата на Уилям и Кейт британците получават допълнителен неработен ден. Сватбата на Чарлз и Даяна също е била почивен ден, както и сватбата на по-малката сестра на Чарлз - Ана.
 
Националният празник е скъпо удоволствие. Центърът за икономически и бизнес изследвания казва, че всеки празничен ден намалява производителността на икономиката с 2,3 милиарда лири (3 милиарда долара).
 
Ръстът на туризма обаче и покупките на сувенири, свързани със събитието, носят приходи на икономиката. Точният им размер е труден да се изчисли, но националната статистика е намерила малко доказателства за положителния ефект при последната кралска сватба през 2011 г.