Президентът на Сърбия Борис Тадич оцени, че решенията на правителствата на Черна гора и на Македония да признаят независимостта на Косово са много погрешни, противоречат на международното право и не допринасят за регионалната стабилност и добросъседските отношения, за които се обявява Сърбия.
“Правителството на Черна гора, страната, с която желаехме най-добри отношения, с тази стъпка постави под въпрос суверенитета и териториалната цялост на Сърбия. ... Убеден съм, че гражданите на Черна гора не са съгласни с това решение”, се казва в изявление на Тадич. Това съобщи пресслужбата на сръбския президент, предаде РТС. Тадич посочва, че “този акт на правителствата на Черна гора и на Македония е издействан под силен политически натиск и времето ще покаже, че приетите решения са погрешни”.
Интересно е и единственото мнение във форума под тази информация в РТС, озаглавено “Македонски народ”. В него се казва, че “ние, обикновените македонци, не можем да докажем, че сме против това решение на нашето правителство. Трябваше да направят това чрез референдум, защото става дума за пряко съседство, а не за някаква държава на края на света. А чрез референдум естествено щяха да изгубят албанците”. “Македонският народ не е съгласен с това. Та почти няма македонец, който няма роднини в Сърбия и как би могъл да бъде за независимо Косово... Големи поздрави от Македонския народ, който е бил, е и ще бъде с вас, завинаги”. /БЛИЦ